Srijeda, 28 Svibanj 2014 12:24

Dodijeljena priznanja za najbolja studentska vina

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NA VELEUČILIŠTU SVAKI STUDENT IMA SVOJU BAČVU VINA -

PODGORJE – U nastavnom objektu i klijeti koje se nalazi poviše 6 ha vinogradarskih površina iznad naselja Podgorje Veleučilište u Požegi provodi praktičnu nastavu za studente Studija vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. - Ovdje svaki naš student ima svoj red vinograda, posebno za svaku sortu, za kojega se brine kroz čitavu godinu, prati od cvjetanja do zrenja grožđe, donosi odluku o berbi, te od grožđa sam proizvodi vino. Nakon cijeđenja mošta prati fermentaciju, sam odlučuje o uvjetima i dužini fermentacije, te dalje njeguje vino, pretače ga, bistri, i odlučuje kada je ono najbolje za kušanje. Ovdje svaki student ima svoju bačvu vina, te kroz vrijeme studiranja to vino služi i za njegov završni rad – istakao je mr. sc. Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela, koji je za uzvanike proslave 16. obljetnice požeškog Veleučilišta priredio radionicu uz kušanje i ocjenjivanje vina.
Nakon ocjenjivanja 23 uzorka vina njih 19 dobilo je srebrne diplome a 4 najbolja studentska vina zlatne diplome. Studentima Stjepanu Adžiću, Marijanu Crnjcu i Dorijanu Hajda zlatne diplome uručio je v.d. dekana dr. sc. Dinko Zima. Vino s najboljom ocjenom koje je dobilo uz zlatnu diplomu i šampionsku titulu proizvela je i odnjegovala studentica Marija Mijoković, a diplomu joj je uručio predsjednik Upravnog vijeća mr. sc. Ivan Čolak.
- Studentica sam 3. godine Studija VVV, a šampionsko vino uspjela sam napraviti od graševine berbe 2013. godine. U berbi je imala 105 eksla i uspjela sam dobiti jednu poluslatku suhu graševinu s ostatkom šećera. Kad sam nakon berbe dobila mošt, dodavala sam kvasce, brinula se o fermentaciji koja je trajala dugo. Držala sam ga sve do prvog mjeseca i tek onda prekinula fermentaciju, jer sam htjela dobiti jednu suhu graševinu. Kada sam ocijenila kušanjem da je to ono što želim prekinula sam fermentaciju. Onda sam ga pretočila, dodavala sumpor i dala na ocjenjivanje. Zadovoljna sam što sam po ocjenama stručne komisije ja napravila najbolje vino. Sa vinom se već pomalo bavim i kod kuće jer imamo 5 ha vinograda i proizvodimo vino. Malo su kod kuće gledali sumnjičavo na moje poteze, stalno su pitali hoćeš li ti to znati, no evo sad je moje vino šampionsko – kaže Marija koja će očito brigu o vinu kod kuće uskoro preuzeti na sebe.