Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 18 Svibanj 2014 16:14

Industrijska baština istočne Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POSTAVLJENA NOVA IZLOŽBA U POŽEŠKOM GRADSKOM MUZEJU  -

POŽEGA – Slavonska podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, svih 15 slavonskih muzeja pripremili su po jedan primjer industrijske baštine svoga kraja, tvornica, mlinova, električnih centrala, pivovara, a ta zajednička prezentacija objedinjena je u izložbu „Industrijska baština istočne Hrvatske“.
O izložbi je govorila muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček. – Izložba je inicirana zbog razloga što ta industrijska baština propada nakon 2. Svjetskog rata. Na izložbi sudjeluje 15 raznih primjera industrijske baštine, a mi smo izabrali našu hidrocentralu u Kuzmici, upravo stoga što je ona izazvala čak i problem između grada Pleternice i Požege, pa se još uvijek nadamo da će ona biti mjesto gdje će se spojiti interesi i da će se ta naša hidrocentrala i obnoviti. Još prije 20 godina Miroslav Badanjak je inicirao spašavanje te hidrocentrale, koja je osnovana 1912. godine. Godinama se govori o tome a da se još uvijek nije ništa napravilo. U našem povijesnom odjelu postoje krasne fotografije upravo tih postrojenja kada su bila u funkciji.
Na izložbi se mogu vidjeti Pivovara Lobe iz Nove Gradiške, Vinkovačka plinara, Virovitički mlinovi, „bata Ville“ primjer industrijskog grada iz Vukovara, Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova u Brodu na Savi, mlin biskupijskog vlastelinstva iz Đakova, industrija hmeljarstva u Iloku, Munjara u Pakracu, Tvornica šibica u Osijeku, vlastelinski paromlin u Valpovu, industrijsko naselje u Đurđenovcu, Mlin u Slatini, tvornica tanina u Županji.
Kako je započela sustavna briga o ovoj baštini govorila je Marija Šunjo Romić, dipl. inž. arhitekture, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić. - Mi Slavonci smo znali raditi, proizvoditi i graditi. Moramo to nastaviti. Vratimo Požegu Požežanima, mi Požežani znamo raditi, možemo i moramo biti svjesni svoje snage - rekao je Puljašić izražavajući i svoje čestitke Gradskom muzeju Požega povodom obilježavanja 90. obljetnice.