Nedjelja, 04 Svibanj 2014 18:52

Zlatne grive Zlatne doline 2014.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KONJOGOJSTVENA UDRUGA VALLIS AUREA IZ POŽEGE ORGANIZIRALA -

MIHALJEVCI – Požeška Konjogojstvena Udruga Vallis Aurea organizirala je u sklopu manifestacije „Zlatne grive Zlatne doline 2014.“, 11. Revijalnu utakmicu u vožnji zaprega, 7. Izložbu konja, Izbor najljepše svatovske zaprege i Natjecanje u vuči klade s jednim i parom konja. Inače vrlo posjećena priredba na stadionu KN Croatia u Mihaljevcima ove godine održana je u pod cjelodnevnom kišom i jako raskvašenim terenom što je otežavalo i samu natjecateljsku vožnju.
Udruga Vallis Aurea na promicanju kulture rada s konjima, uzgoju konja i poticanju mladih članova na očuvanju ove kulturne i tradicijske baštine, radi već 19 godina, a danas 22 člana društva imaju u svom vlasništvu 82 konja, uglavnom hrvatskih hladnokrvnjaka, ali i nešto lipicanera i hrvatskih posavaca. U kolekciji pastuha hrvatskog hladnokvrnjaka prikazano je 11 pastuha, u kolekciji kobila hrvatskog hladnokrvnjaka 8 kobila, te još 3 u kolekciji kobile sa ždrebadima. Kolekcija omica donijela je 5 prikaza, a prikazana je i kolekcija 15 ostalih pasmina konja.
U natjecanju zaprega sudjelovalo je 14 zaprega koje su se natjecale u brzini i točnosti prolaska u označenom parkuru.

Prvo mjesto u kolekciji pastuha odnio je Zoran, hrvatski hladnokrvnjak uzgajatelja Mate Terzića iz Velike, drugi je bio pastuh Veseli, a treći pastuh Musa, uzgajatelja Željka Adžića iz Mihaljevaca. Šampion među pastusima je ponovno Astor, uzgajatelja Damira Pavkovića iz Trenkova, otac prvoplasiranog Zorana.
U kategoriji mlađih pastuha prvo mjesto osvojio je Cezar, uzgajivača Branka Bugarinovića iz Lasovca, drugi je Sokol, uzgajivača Josipa Tučkorića iz Šagovca, a treće mjesto zauzeo je Jadran L-9, uzgajivača Ivice Hranića iz Garešnice. Kod kobila najbolje ocjene dobila je Vilma HH 297 uzgajivača Ive Laktića iz Godnjaka, druga je Zlatka, uzgajivača Ante Stojanca iz Gornje Vrbe, a treće mjesto zauzela je Vranka, uzgajivača Željka Adžića iz Mihaljevaca. U kategoriji kobila i ždrijebe nabolje ocjene dobila je Zlatica s ženskim ždrebetom Luna uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca, a drugo mjesto osvaja Šara s muškim ždrebetom, uzgajivača Mihajla Nikolića iz Slav. Broda.
Najbolju omicu Veselu ima uzgajivač Željko Adžić iz Mihaljevaca, kojemu je ovo bio četvrti pehar koji je danas osvojio za svoje konje, druga je Zora, uzgajivača Mate Terzića iz Velike i treća Dorka, uzgajivača Slavka Biondića iz Slav. Broda.
Kod utakmice zaprega najviše umješnosti, preciznosti i brzine imao je dvopreg Igora Delvechia iz Požege, drugi dvopreg je Damira Pavkovića iz Trenkova, a treće mjesto osvojio je Nenad Horvat iz Požege.