Nedjelja, 23 Ožujak 2014 12:44

Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŽANI OBILJEŽILI DAN POSVEĆEN OBOLJELIMA OD RAKA DOJKE  - 
 
POŽEGA – Dan narcisa obilježen je i u Požegi, kao jednom od 30-tak gradova u kojemu se organizira obilježavanje dana posvećenog oboljelima od raka dojke, a građanima nudi da svatko pomogne u toj borni kupnjom cvijeća narcisa ili dobrovoljnim prilogom. U pješačkoj zoni svoj štand zajedno su postavili Klub žena liječenih na dojci i županijska podružnica Lige protiv raka. Uz prodaju narcisa aktivistice na štandu su dijelile edukativne brošure u cilju povećanja razine svijesti o vodećem uzroku smrti od karcinoma kod žena.
IMG 2164- Ovom tradicionalnom prodajom narcisa mi prikupljamo sredstva za aktivnosti i za provođenjem preventivnog programa zaštite od raka dojke. To je jedan od tri programa, programa ranog otkrivanja malignih bolesti koji provodimo u županiji, a pohvalno je što ti programi već daju svoje rezultate na otkrivanju zloćudnih bolesti u ranoj fazi, što nam je cilj – rekao je Kristijan Matković, specijalista opće i plastične kirurgije, predsjednik požeške podružnice Lige protiv raka.
IMG 2174- Klub nam znači dosta, jer se u njemu okupljamo a često nam liječnici drže i predavanja. Pitamo što nas zanima, dijelimo međusobna iskustva i probleme. Imamo i radionice na kojima se bavimo izradom nakita, ručnih radova, koje kasnije prodajemo na humanitarnim akcijama. Ovim Danom narcisa želimo osvijestiti sve žene koje utvrde bilo kakvu promjenu na svom tijelu, bilo kakvu kvržicu, da ne čekaju nego reagiraju odmah, jer u tome je sva bit onoga što danas radimo. Bitan je samo pregled da bi se kasnije spasio život - rekla je Ana Stojčević, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci.
Kata Bušljeta prije dvije godine imala operaciju dojceNa štandu je narcise prodavala i Kata Bušljeta iz sela Bilica, žena koja je prije dvije godine operirana na dojci. – Za mene ovo puno znači i veliko, humanitarno za žene koje su oboljele od raka dojke. Ja sam jedna od njih i danas se osjećam vrlo uzbuđeno, jer ja sam uspjela u toj borbi. Sama sam otkrila neke promjene, odmah se javila liječniku i već za osam dana sam operirana – podsjeća Kata, no ona je i žena koja je prva doživjela u OŽB Požega rekonstrukciju dojke. – Išla sam na rekonstrukciju dojke prije mjesec i pol dana, sve je prošlo u redu i ja se osjećam dobro. Evo već sam na štandu. Ja bih poručila svim ženama da se ne igraju sa zdravljem da idu redoviti na preglede, da se same pregledavaju, jer je to jedino što ženama može pomoći. Ja nisam išla redovito na preglede ali sam kod kuće samo pregledom našla promjene i odmah reagirala. Bio je to šok za mene, no sve je trajalo osam dana, vrlo brzo. IMG 2168Svi kažu da sam pozitivna osoba, vesela sam sada kao i prije – dodaje Kata koja se i nakon svih saznanja o dosta dugoj i teškoj operaciji rekonstrukcije dojke ipak odlučila za tu operaciju. Rekonstrukcija je izvedena s njenim vlastitim tkivom sa trbušnog dijela a trajala je preko 8 sati. – Dr. Kristijan Matković mi je objasnio o svemu, što me čeka, tako da je meni sve bilo jasno. Dosta je on to ozbiljno pričao pa sam u početku mislila da me možda odgovara od toga. No on je samo želio objasniti svu ozbiljnost te operacije. Iako je to bio teži zahvat vrlo brzo sam se oporavila, ležala sam samo nekoliko dana, a sada već po dvorištu hodam sa svojim unucima i evo me danas na štandu da pružim podršku i drugim ženama – rekla je odlučna i vrlo vesela Kata Bušljeta, koja danas živi svoj novi život. (AGM Kruna)