Subota, 22 Ožujak 2014 10:23

Preko 40 članova prošlo obuke i specijalnosti

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

107. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Jakšićka limena glazba pod ravnanjem Mirka Čačića imala je čast da svojim prvim javnim koncertom započne 107. Godišnju sjednicu DVD Jakšić. Tako smo čuli četiri koračnice i popularne skladbe prilagođene puhačkim instrumentima, te himne RH i vatrogasnu. Vrijednom jakšićkom društvu na skupštinu su se odazvala društva iz Brestovca, Čaglina, Kaptola, Kutjeva, Lipika, Požege, Velike, Dobrovca, Bekteža, Grabarja i Šumanovca.
DVD Jakšić je jedino društvo na području općine i djeluje kao stožerno društvo s dva vatrogasna odjeljenja u Radnovcu i Tekiću. Društvo ima 170 članova i 55 članova djece i vatrogasne mladeži, a opremljeno je sasvim potrebnim sredstvima za gašenje požara i spašavanja shodno procjenama opasnosti za općinu Jakšić. U svemu tome konstantno im pomaže općina i načelnik Ivica Kovačević, a prošle godine dobili su i jedno navalno vozilo iz Tirola iz Austrije. Uz pomoć općine proveli su i legalizaciju svog doma i vatrogasnog spremišta.
Svjesni da današnji požari i spašavanja traže sve modernija sredstva, ali i sve bolju osposobljenost u prošloj godini posebno su se posvetili tom pitanju. Tako je preko 40 članova pohađalo obuke za osposobljavanje i brojne specijalnosti od aparata za dišne organe, tehničkih intervencija, akcidenata, gašenja šumskih požara, bolničara i dr. Zapovjednik Kruno Kolar izvijestio je da su prošle godine imali 7 intervencija na požarima građevina i otvorenog prostora.
Skupštine su uvijek vrijeme i da se istaknu zaslužni pojedinci, pa je za 10 godina rada priznanje dobio Krunoslav Glavaš, a za 30 godina Ivica Pecko. Vatrogasnu srebrnu medalju dobio je Krunoslav Glavaš, a vatrogasnu srebrnu plamenicu Ivan Baša. Vatrogasno odlikovanje veterana dobili su Stjepan Marković, Vlado Kolar i Ivica Pecko. Nakon završene obuke promaknuće u vatrogasnog časnika 1. klase dobili su Danijel Murar, Antun Posavac i Ivan Jakoubek.