Petak, 21 Ožujak 2014 12:43

Stres muči i socijalne radnike i korisnike

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OBILJEŽILI SVJETSKI DAN SOCIJALNOG RADA  -

POŽEGA - Obilježavajući 18. ožujka Svjetski dan socijalnog rada na temu "Socijalne i ekonomske krize - rješenja socijalnog rada" Centar za socijalnu skrb Požega održao je zanimljivu jednodnevnu radionicu na temu kako prepoznati izvore stresa, kako svjesno birati učinkovit i zdrav odgovor na stres, steći otpornost na negativne utjecaje ali i kako biti proaktivan u stresnim situacijama.
Prema riječima ravnateljice Centra za socijalnu skrb Martine Vlašić socijalni radnici ali i druge pomažuće struke od psihologa, defektologa, pedagoga, odgajatelja i slično  svakodnevno se nalaze pred sve većim problemima i izazovima u svom radu što zahtjeva i sve veći angažman stručnjaka zbog aktualne socijalne i ekonomske krize.
 - Korisnici koji nam svakodnevno dolaze suočeni su s mnogim problemima od dugotrajne nezaposlenosti do socijalno ekonomskih problema. Kako bi se nosili s njima i kako bi im pomogli ne rijetko su i socijalni radnici pod stresom i zato su ovakve radionice izuzetno važne - rekla je ravnateljica Vlašić.
Budući da stres umnogome smanjuje kvalitetu življenja, pogoršava zdravlje, ali i utječe na odluke, produktivnost ali i način na koji donosimo odluke izuzetno je važno znati se nositi sa stresom, doznajemo od voditeljice radionice Martine Kvarentan. - Kada smo pod stresom jedan od savjeta je da se uvijek pitamo zašto je ovo što nam se događa dobra  stvar i što mogu iz toga naučiti i to je uvijek dobar način gledanja na ono što nam se događa. Uvijek se radi o nečemu za što mislimo da tomu nismo dorasli ili to nećemo moći riješiti. Općenito radi se o percepciji problema - rekla je voditeljica radionice.
 Radionicu o stresu Centar za socijalnu skrb Požega održao je u suradnji s tvrtkom Znatiželja iz Zagreba a u povodu Svjetskog dana socijalnog rada.