Četvrtak, 20 Ožujak 2014 16:34

Oralno zdravlje treće životne dobi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZDRAVI ZUBI – SRETNI LJUDI U POŽEŠKOM DOMU ZA STARIJE  -

POŽEGA - Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, 20. ožujka, Sekcija mladih Hrvatskog stomatološkog društva pripremila je predavanje i savjetovanje o oralnom zdravlju u Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi.

predavanje stomatolozi 006Dan oralnog zdravlja se obilježava svake godine diljem svijeta s ciljem razvijanje svijesti o važnosti oralnoga zdravlja i prevencije oralnih bolesti. Iako se većina oralnih bolesti može spriječiti pravilnom higijenom usta i dobrom zdravstvenom zaštitom, još uvijek preko 90% svjetskog stanovništva u nekom razdoblju života pati od karijesa, bolesti desni i sluznice usta. Ove godine Svjetska stomatološka organizacija (FDI) putem edukacijskih, društvenih i promotivnih aktivnosti naglašava prednosti zdravih usta te potrebu za brigu o oralnom zdravlju svih, mladih i starih.

predavanje stomatolozi 015Zdravlje usne šupljine pridonosi sveukupnom zdravlju i kvaliteti života svakog pojedinca – istaknule su Marina Rukavina Katavić, dr.med.dent i Maja Sabalić, dr.med.dent. naglašavajući važnost svakodnevne temeljite higijene i redovitih kontrolnih pregleda kod doktora dentalne medicine.

ORALNO ZDRAVLJE TREĆE ŽIVOTNE DOBI 3Predavanjem na temu „Oralno zdravlje treće životne dobi“, mlade doktorice su korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi, ukazale na promjene kod čovjeka uzrokovane starenjem. Istaknule su najčešće, ali i najteže oralne dijagnoze treće životne dobi, poput oralnog karcinoma, kako bi ih starije osobe lakše i na vrijeme prepoznale. Veliki broj osoba treće životne dobi koriste protetske nadomjeske, stoga je naglasak predavanja bio na održavanju istih. Korisnici doma su aktivno sudjelovali u predavanju i potom u pojedinačnom razgovoru dobili korisne savjete o svom oralnom zdravlju. Također su se obradovali proizvodima za oralnu higijenu tvrtke Unilever, partnera Svjetskog dana oralnog zdravlja.