Nedjelja, 16 Ožujak 2014 19:20

Veselo na 18. Ličkoj zavičajnoj zabavi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA POŽEGA  -

POŽEGA – Nadaleko poznata i tradicionalna Lička zavičajna zabava koju je po 18. puta za redom organiziralo Ličko zavičajno društvo Vila Velebita Požega održana je u punoj dvorani Restorana Sara. Preko 500 gostiju i uzvanika, Ličana i njihovih prijatelja imali su prilike kušati ličke specijalitete te probati i pravo ličko svjetlo i crno pivo, koje su donijeli gosti iz Like, iz jedine ličke pivovare. Zabavi su nazočili i gosti iz Like, zamjenica ličko-senjskog župana Ivana Tomaš, te gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić sa suradnicima. Ovoj najvećoj zavičajnoj zabavi u Požeštini nazočili su i prijatelji iz ličkih društava iz Slav. Broda, Virovitice i Zagreba.
- Slavonija je dugi niz godina primala sve Ličane široke ruke i otvorenog srca. Dobro došli dragi gosti iz Gospića i Ličko-senjske županije, a pozivamo vas i opet dođite i naseljavajte ovu našu Slavoniju i dalje – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je nazočio ovom najvećem ličkom skupu sa svojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom. Grad Požegu kao domaćina zastupali su gradonačelnik Vedran Neferović i njegovi zamjenici Mario Pilon i Darko Puljašić, a nazočan je bio i saborski zastupnik Franjo Lucić. Skupu ove godine nije mogao nazočiti inicijator svih ličkih zabava i aktivnosti, od osnutka društva predsjednik, prof. dr. sc. Josip Fajdić, jer je samo dan prije imao prometnu nezgodu sa vlakom na pružnom prijelazu, pa su mu svi sudionici i govornici poželjeli brz oporavak.
U samu zabavu uveo ih je poznati, već i izvan granica naše zemlje, mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva Vila Velebita koji je uz ravnanje Monike Botički izveo nekoliko poznatih ličkih pjesama, Oj ti vilo Vilo Velebita, Moj sokole i dr. Za nastavak zabave zaduženi su bili Tamburaški sastav Fijaker iz Osijeka uz koje je kao solistica nastupila Ivana Galović. U kasnijim satima kao solista nastupio je i Stjepan Jeršek Štef koji je na pozornicu pozvao i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji se pokazao kao odličan pjevač na nedavnom snimanju serijala Lijepa naša. Da to nije slučajnost pokazao je Tomašević ponovno otpjevavši s Štefom nekoliko pjesama, a pridružio im se i naš poznati bariton, vinski kardinal Vladimir Bauer.
Uz dobru pjesmu Fijakera plesni podij je uvijek bio pun, a najviše su ga popunila slavonska kola. Ličko društvo je pripremilo i najbogatiju tombolu koja je sve goste ove ličke veselice odvela u sitne sate.