Subota, 15 Ožujak 2014 16:45

Tisuće radnih sati na uređenju spomenika

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGE  -

POŽEGA – Uz redovnu godišnju skupštinu požeška Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege obilježila je i Međunarodni dan žena. Tako su u organizaciji Sekcije žena svim ženama uz čestitke darovali i cvijet u lončanici.
Protekle godine udruga je bila vrlo aktivna, a najveće aktivnosti odvijale su se u radnim akcijama oko uređivanja spomenika i okoliša oko spomenika, i održavanje obnovljenih spomenika u što su utrošili tisuće radnih sati. – Ukupno smo imali 13 takvih radnih akcija na kojima se okupi oko 25 članova. No žalosti nas da su nam prošle godine oštećeni neki spomenici koje smo uredili i obnovili. Srušen nam je spomenik Raheli Novaković, propucana ploča žrtvama fašizma u Sapni, oštećen spomenik u Drenovcu. mislili smo da kad dođemo u Europu da neće biti rušenja spomenika, međutim krenulo je isto kao i što je bilo – kaže predsjednica udruge Kata Holjevac, koja dodaje da je uz pomoć nekih donatora prošle godine udruga izdala i knjigu o spomenicima na području Požeštine, „Sjećanja zapisana u kamenu“.
Planiraju za ovu godinu održati komemoraciju na Leštatu za 320 žrtava fašističkog terora, a nastavljaju sa čišćenjem i uređenjem spomenika koje su podigli antifašisti. Udruga pozdravlja i inicijativu koja je pokrenuta radi obnavljanja spomenika „Šušnjarska bitka“ u Dočiću, koju je izradio akademski umjetnik Vojin Bakić, a koja se nalazi pod zaštitom države. Unatoč tome i dalje je u devastiranom stanju i bilo bi dobro da se taj spomenik obnovi jer predstavlja i umjetničko djelo priznatog autora.
Rad skupštine pozdravio je predsjednik GV Požege, Nino Smolčić, koji je dao podršku grada radu udruge. Udruga je gradu ponudila i da se odobri mjesto u gradu Požegi na kojem bi se obilježilo oslobođenje grada Požege i pogibije Nikole Demonje.