Nedjelja, 09 Ožujak 2014 12:30

Promocija knjige „Mučenice“ uz cvijet

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRADSKA KNJIŽNICA USUSRET MEĐUNARODNOM DANU ŽENA -

POŽEGA – Požeška Gradska knjižnica i čitaonica organizirala je ususret Međunarodnom danu žena promociju knjige Želimira Periša „Mučenice“. Kako su na promociju pozvane samo žene za svaku je pripremljena ruža na ulazu u dvoranu. Ovaj mladi zadarski autor u svojoj knjizi govori o velikim i neobičnimIMG 0074 te malim i običnim ženama, a ulomke iz knjige čitale su djelatnice požeške knjižnice.

- Želja da na neki način poznate priče napišem na drugačiji način, u stvari da prikažem kako su nekada žene stvarno bile obespravljene. Nije ni sada svuda stvar baš drugačija, no možda se ne vidi toliko. neke stvari su izjednačene, no na nekim vrlo jednostavnim primjerima može se vidjeti da žene i dalje imaju problema. To se vidi po pozicijama žena, po teškoći IMG 0073zapošljavanja, žene su najčešće žrtve obiteljskog nasilja – rekao je autor Periša o svom poticaju da napiše priču o mučenicama, koja je od prošle godine kada je izašla doživjela brojne promocije po gradovima širom Hrvatske. – Publika reagira pozitivno, no moram priznati da muški čitatelji su uvijek blaži u reakcijama, možda se još nisu našli u tekstovima. Moj urednik je i istakao da to sve žene ionako dobroIMG 0079 znaju a da je knjiga namijenjena muškarcima.

Sve učesnice promocije na kraju se degustirale vino poznate kutjevačke vinarice Zorice Tandara, njenu kvalitetnu graševinu i rajnski rizling za one još malo profinjenijeg okusa, te nekoliko vrsta kolača i čokoladnu tortu.