Četvrtak, 09 Siječanj 2014 13:15

Obilježiti sva mjesta stradanja branitelja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SUBORCI ZAPALILI SVIJEĆE ZA POGINULE 3. SIJEČNJA 1992. GODINE -
 

POŽEGA – U posljednjim borbama prije sklapanja tzv. sarajevskog sporazuma 3. siječnja 1992. godine na području između sela Kričke-Cicvare-Gornja Šumetlica na pakračkom području poginula su trojica hrvatskih branitelja iz požeške 123. brigade – Ivan Šimunović iz Trapara, Nikola Blagojević iz Kuzmice i Stipo Kovačević iz Sovskog dola. Istog datuma ali 22 godine kasnije počast su im paljenjem svijeća pošli dati njihovi suborci iz nedavno osnovane Udruge 63. gardijske samostalne bojne kao i članovi obitelji Stipe Kovačevića. Svijeće su najprije zapaljene kod spomenika 123. brigade u Požegi a potom i na brdu iznad Gornje Šumetlice na mjestu gdje je bataljun5mpoginuo Stipe Kovačević. - Dugo nisam znala gdje je i kako točno poginuo. Doveli su me ovdje prvi puta prije dvije godine – rekla je njegova supruga Ivanka s kojom su zapaliti svijeće došli i sin Matej i kći Kristina.
Trojica branitelja poginula su tijekom akcije "Orada" kojoj je cilj bio probiti se prema tzv. Bijelim stijenama i spojiti se s postrojbama hrvatske vojske koje su dolazile iz drugih pravaca. Tog dana, ispričali su njihovi suborci, krenulo se iz Španovice prema Gornjoj Šumetlici ali ih je na ulazu u selu dočekala žestoka vatra neprijatelja. - Šimunović je prvi poginuo kad smo krenuli potokom desno a Blagojević je stradao s druge strane brda gdje je poginuo Kovačević. Njih dvojicu smo odmah uspjeli izvući ali Stipu nismo mogli. Tukli su po nama, brdo je… i morali smo ga ostaviti. Sutradan sam skupio ekipu u kojoj su bili Josip Širić, Miroslav Žilić, Damir Soldo, Zvonko Bogdanović, Branko Mihaljević, Nikola Poljaković, Vlado Poljak i ja… poveo sam i jednog mještanina iz Španovice, Srbina, da nas provede preko brda tamo gdje nije minirano… i teškom mukom smo ga nekako uspjeli izvući – ispričao je Milan Cavrić dopredsjednik udruge.
Mjesta pogibije Nikole, Ivana i Stipe do sada nisu obilježena i za njih znaju samo suborci. - Zamolit ćemo Grad Pakrac čije je ovo područje da nam dozvoli da postavimo ovdje barem ploču koja bi označavala i obavještavala ljude o tome što se ovdje dogodilo. Tako ćemo imati i mjesto gdje ćemo moći doći zapaliti svijeće i pomoliti se. Nažalost, ima još mjesta stradanja naših suboraca koja nisu obilježena pa ćemo nastojati to što prije učiniti – kazao je Zlatko Bošković, predsjednik Udruge 63. gardijske samostalne bojne.