Ispiši ovu stranicu
Subota, 30 Studeni 2013 16:10

U lov pozvali Vukovarske lovce

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LOVAČKO DRUŠTVO VIDRA IZ ČAGLINA  -

 

SAPNA – Lovačko društvo Vidra iz Čaglina gospodari velikim lovištem koje se proteže od Čaglina do padina Krndije i Dilj gore, koje obuhvaća ravničarski dio a najveći dio brdskog dijela i šumskog područja. Upravo ta raznolikost stalno je privlačila lovce s Vukovarskog dijela koji imaju lovišta uglavnom poljadijskog tipa i ravničarske šume, a nemaju ni takvu raznolikost divljači. Međusobno prijateljstvo dovelo je do poziva čaglinskih lovaca na gostinjski lov u lovište LD Vidra.
 IMG 3351- Imali smo želju da bar jedno društvo s vaše županije napravi prijateljske odnose s našim lovačkim društvima. Od ove godine pojavilo se LD Vidra iz Čaglina i nas 17 danas je došlo ovdje u lov. To su sve branitelji, a Vukovarci i logoraši srpskih logora – kaže Mirko Bošnjak, predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko srijemske županije i dopredsjednik LSH.
IMG 3357Dok su lovci od jutarnjih sati otišli u lov dotle je logistika priređivala ručak, ali i pečeno janje na ražnju. lov je bio više nego uspješan i odstrijeljeno je 8 divljih svinja, a uspjeha su imali i vukovarski gosti. – Lov je bio izuzetno dobar, posebno u ovako krasnom lovištu. Mi nemamo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ovakvih lovišta, jer je Vlada RH od 93. godine sva šumska lovišta dala na upravljanje Hrvatskim šumama i mi do danas vodimo bitku vraćanja šumskih područja našim lovcima. Ostalo su državna lovišta tako da imamo lovačkih društava koja na žalost nemaju lovišta. Dolazak Todorića na naše područje dovelo je do najvećih šteta jer su posjekli zadnje drvo, iskrčili zadnju živicu, zapalili zadnji trstik i preorali pa se naša divljač nema gdje sakriti. Županija ima 63 lovačka društva s preko 2.200 lovaca – dodao je Bošnjak nakon lova.
IMG 3389Slijedila je ceremonija poklona divljači i druženje uz bogati slavonski stol. - Naše lovačko društvo osnovano je 1955. godine. Trenutno broji 40 lovaca, a gospodare s 6.000 ha lovišta u kojem mima sve vrste divljači u kontinentalnim lovištima. Društvo ima izgrađenu lovačku kuću koju je počelo graditi prije deset godina. Još se dovršavaju sobe za smještaj na katu objekta. Kako je došao veći broj mlađih lovaca, raznih profila majstora živnuo je taj rad u društvu, pa se vide i rezultati. Osim naših članarina i dobrovoljnog rada nemamo velike pomoći sa strane – rekao je Željko Balen, predsjednik LD Vidra Čaglin, koji ističe da lovci obrađuju i poljoprivredne površine čijim kulturama, pretežno kukuruzom prihranjuju divljač u zimskom periodu. Problema imaju sa isplatama šteta poljoprivrednicima koje uglavnom čine divlje svinje, koja su divljač koja prelazi velike daljine i migrira.  One su lutalice a samo se duže zadržavaju tamo gdje ima hrane i gdje se više dohranjuju. – Lovačko društvo čine ljudi, a za njih je uz lov najvažnije druženje, pa tako i ovo s vukovarskim lovcima, koje se pretvara u jedno prijateljstvo i priču.