Četvrtak, 28 Studeni 2013 13:28

Nemaju niti jednog psa vodiča za slijepe osobe

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PAKRAČKA UDRUGA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA -
 

PAKRAC - U pakračkoj gradskoj vijećnici Udruga slijepih i slabovidnih „Pakrac – Lipik“ organizirala je okrugli stola na temu "Organizacijska struktura udruga osoba s invaliditetom - rad s djecom s invaliditetom – iskustva i praksa" koji je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.
Interaktivno predavanje održali su Mira Katalenić predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Alexandra Purkolt voditeljica projekta i Lea Devčić, savjetnica obitelji s teškoćama u razvoju, korisnika terapijskih pasa. Kroz projekciju dokumentarnog filma ova je problematika prikazana iz perspektive samih korisnika. U ime organizatora Mirsada IMG 9248Mađarević je prezentirala podatke iz Izvješća o osobama s invaliditetom u Požeško–slavonskoj županiji iz 2012. godine. Prema tim podacima u našoj županiji živi 10.566 osoba s invaliditetom što je 13 posto ukupnog stanovništva županije. Invaliditet je prisutan u svim dobnim skupinama, a kod 634 osobe se radi o djeci u dobi do 9 godina. Na području županije je zabilježeno 397 osoba s oštećenjem vida. Broj udruga osoba s invaliditetom na području županije je izuzetno malen, a na internetskim stranicama pravobraniteljice za osobe s invaliditetom navedeno ih je ukupno šest.
Udruga slijepih Pakrac–Lipik danas ima 40 članova, među kojima i troje djece u dobi do 9 godina. Kako ističe Mađarević, niti jedan član ne koristi psa vodiča, a nemamo podatke da na području županije postoji barem jedan pas vodič, rehabilitacijski ili terapijski pas.