Srijeda, 27 Studeni 2013 15:00

Suradnja ali i kumstvo s mađarskim vinarima

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KRŠTENJEM MOŠTA U KAPTOLU ZAVRŠILI MARTINJSKI DANI -

KAPTOL – S krštenjem mošta i proslavom Martinja kojega tradicionalna organizira velika Udruga vinogradara, vinara i voćara općine kaptol završili su ovogodišnji Martinjski dani i ceremonijali krštenja mošta. Zbog toga da sve manifestacije ne budu u dva dana i da ceremoniju krštenja može voditi vinski kardinal Vlado Bauer, već nekoliko godina udruge se dogovore o terminima održavanja Martinjske fešte.IMG 3577
No kaptolčani su ove godine u skladu sa svojom suradnjom s mađarskim vinarima iz udruge vinara Općine Szolozgyoreka združenim snagama obavili i ceremoniju krštenja mošta, tako smo imali dva kuma, ali i ceremonijal na mađarskom i hrvatskom jeziku. I ministranti su uz vinskog kardinala Bauera bili specifični, načelnik općine Szolozgyoreka Peter Klotz i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. Kumovi su bili poprilično žedni ove godine pa su na iskap popili veliki pehar vina, kako mađarski, tako i Vladimir Čakalić, ovogodišnji kum iz redova kaptolačkih vinara.
IMG 3579Nakon ceremonije krštenja mošta uslijedilo je i potpisivanje povelje o suradnji mađarskih i kaptolačkih vinogradara i vinara, kakao u međusobnom druženju, razmjeni iskustava, zajedničkim ocjenjivanjima i degustacijama vina, tako i suradnji na zajedničkim projektima ali i projektima Europske unije. Fedinand Novak, predsjednik kaptolačke udruge istakao je ovu prekograničnu suradnju kao rijedak primjer dobre suradnje, nekoliko godina međusobnog posjećivanja i druženja koje sada dobiva i jednu puno ozbiljniju dimenziju. Nakon svečanosti uz glazbuIMG 3554 tamburaša Castruma nastavilo se s plesom, ali i zanimljivim igrama u kojima su uvijek sudjelovali parovi iz obje udruge.