Ponedjeljak, 25 Studeni 2013 09:32

Požeški vinari obilježili Martinje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA I VINARA STJEPAN KOYDL -

POŽEGA – Slijedeći stare tradicije obilježavanja sv. Martina i krštenja mošta, o kojima se mogu naći stari zapisi stari preko sto godina, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl iz Požege i ove godine upriličili su u vinskom podrumu krštenje mošta. Ceremoniju je kao i proteklih trideset godina do sada vodio vinski biskup, a danas vinski kardinal Vlado Bauer, inače i član udruge. stjepan koydl tekstOn je točno prije trideset godina s članovima požeške udruge vinara prvi puta vodio ceremoniju krštenja mošta kao vinski biskup. Tu ulogu i samu ceremoniju krštenja doveo je s vremenom do najbolje, tako da sada godišnje po cijeloj hrvatskoj ima po desetke ceremonijala. Upravo se vratio iz Krakowa, Poljska, a već je bio i u Splitu i Starom Petrovom Selu gdje ga svi očekuju da svojim glasom i ceremonijom krštenja upotpuni Martinje.
stjepan koydl tekstžOvogodišnjem Martinju nazočili su požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji su zajedno obećali da će združenim snagama pomoći udruzi na adaptaciji i uređenju ovog jedinstvenog vinskog podruma. nakon uređenja on bi se češće mogao koristiti i u turističke svrhe.
Vinski kum ove godine je Ivan Galić, koji je dostojanstveno izdržao i popio veliki pehar vina. Na tome mu je Kumovnicom čestitao i župan Tomašević, a svi vinari ga ove godine očekuju u svojim podrumima, koje ima čast ali i obvezu kao vinski kum obići.