Srijeda, 20 Studeni 2013 10:42

Povijesno društvo Požega posjetilo Vukovar

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Dva dana prije obilježavanja pada Vukovara, Povijesno društvo Požega organiziralo je jednodnevni izlet u Grad heroj, Vukovar. DSCN2993Dolaskom u Vukovar prvo je posjećena Vukovarska bolnica u kojoj su posjetitelji upoznati s poviješću bolnice, žrtvama i organizaciji rada tijekom opsade grada. Nakon toga, uslijedio je posjet Vojarni 204. brigade HV-a koja je danas Memorijalni multimedijalni centar i Muzej Domovinskog rata u sklopu kojega se mogu vidjeti izloženi primjerci tenkova, oklopnih vozila te obilja osobnog oružja. Sljedeća je destinacija bio Zavičajni muzej grada Vukovara koji se nalazi u dvorcu obitelji Eltz. Muzej je u fazi obnove i samo je prizemlje otvoreno za posjetitelje.

DSCN3006Poslije obilaska grada koji je uključio razgled obale Dunava, posjet centru grada te Križ civilnim žrtvama Domovinskog rata, članovi Povijesnog društva Požega krenuli su autobusom do Spomen područja Ovčara gdje su posjetili spomenik i multimedijalni spomen centar Ovčara. Nakon toga, posjećeno je tzv. Novo groblje, odnosno memorijalno groblje hrvatskih branitelja i Križ palim braniteljima. Za sam kraj posjeta posjećen je simbol Vukovara, poznati Vodotoranj te treća najveća crkva u Hrvatskoj, crkva sv. Filipa i Jakova uz predavanje gvardijana i projekciju dokumentarnog filma. Cijeli je posjet popraćen stručnim vođenjem ratnog veterana, hrvatskog branitelja i zatočenika srpskih koncentracijskih logora, gospodina Stjepana Mađarca.

Osim članova Povijesnog društva Požega, posjetu su se pridružili učenici šestih i sedmih razreda OŠ Antuna Kanižlića i sedmih razreda OŠ Dobriše Cesarića.