Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Studeni 2013 08:50

Vinski biskupi bili uspješni i sav mošt pretvorili u vino

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OVOGODIŠNJE MARTINJE PROSLAVLJENO UZ DOBRO MLADO VINO -

 

Martinje u gradu Požegi

POŽEGA – Ovogodišnje požeško Martinje održano je u pješačkoj zoni uz tradicionalni ceremonijal krštenja mošta, za koji je ove godine zadužen bio vinski biskup Boris Benčić. Poželio je svima a posebno mladom kumu, pošeškom vinaru i predsjedniku udruge vinara Dinku Vojaku, da uvijek piju iz pune čaše i da ne padnu u napast da piju vodu.
Uz pečene kobasice i mlado vino te dobru glazbu tamburaša Posegane i Cirakija Požežani su se dobro zabavljali, pa i zaplesali. Ove godine uz lijepo vrijeme okupio se veći broj naših sugrađana i njihovih gostiju, a na Martinje je došla i jedna grupa iz Zagreba. Nekoliko štandova požeških, kaptolačkih i kutjevačkih vinara ponudili je svoje najbolje vinske kapljice.IMG 2582
Veselom obredu krštenja mošta pridružili su se i gradski čelnici, sa svojim gostima, gradonačelnicima susjednih mjesta. Veselo nazdravljanje i blagoslov da uvijek idu u pun, a ne prazan podrum dodijelio je i njima vinski biskup.
Organizator Turistička zajednica grada Požege i ovu manifestaciju organizirala je uz pokroviteljstvo grada Požege. Ceremoniju su uveličali pripadnici Povijesne postrojbe Trenkovi panduri te članovi Brdsko biciklističkog kluba Požega koji su organizirali rekreativnu vožnju vinogradarskim putevima na Požeškoj gori.

 

Kutjevčani ugostili brojne planinare

KUTJEVO - Već tradicionalno na kutjevačkom Martinju najbrojniji gosti su planinari iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, jer već nekoliko godina IMG 2861planinarske izlete na Krndiju planiraju sa obilježavanjem Martinja. Po riječima predsjednika Planinarskog društva Vidim, Srećka Korena ove godine došlo je preko 1200 planinara iz 72 planinarska društva, te susjednih Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske. Dočekao ih je okrepljujući slavonski doručak, kruh namazan mašću s crvenim lukom i čvarci, a našlo se tu uz rakijicu i dobrog vina, naravno iz kutjevačkih podruma. Potom su se uputili na planinarenje na nekoliko staza koje se protežu kroz vinograde i na obronke Krndije.
Po povratku očekivao ih je ručak, a specijalitet je i ove godine bio vol na ražnju ali i ostale slavonske delicije, te obilazak štandova vinara.mart.kutjevo
Dok su se na pozornici izmjenjivali folkloraši KUD Bektež, Češka beseda Bjeliševac, KUD Poljadija Grabarje od domaćih, te gosti KUD H. V. Hrvatinić iz Velike, HKUD Slavonija iz Jakšića pristiglo je bure mladog vina koje je trebalo krstiti. Ceremonijal na Trgu graševine u vinskoj prestolnici mora se obaviti dobro jer ne smije se zamjeriti svom zaštitniku sv. Martinu. Stoga su tom važnom zadatku uz vinskog biskupa Borisa Benčića, pomagali pomoćni biskup Daruvarski i meštar Riječki, kutjevačke vinske kraljice, rektor Visoke vinske akademije iz Slav. Broda, Antun Sabolski, predsjednica Skupštine županije Mirela Mezak Stastny, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i kutjevački gradonačelnik Ivica Nikolić kao domaćin.
Vinski kum biti a u Kutjevu vina ne piti, ne može makar proizvodio i rakiju u Gradačcu, kao Enis Dervišagić, koji je izabran za ovogodišnjeg vinskog biser IMG 2875kuma.
U nastavku proslave Martinja na pozornici su nastupili TS Žute Dunje i Marko Kraljević, TS Garavuše, Šima jovanovac koji je izveo koncert u dva dijela, TS Posegana, TS Veličke legende i TS Prijatelji.

 

Martinjsko veselje kod Enjingija

VENJE – Jedno od masovnijih i veselih Martinja svakako je ono kod našeg poznatog vinara Ive Enjingija u Venju. I ove godine okupilo se preko 200, kakoIMG 2941 kaže Ivo mojih dobrih priijatelja, koji su s njim proslavili pretvaranje mošta u vino i zaštitnika sv. Martina. Njemu je i molitvu uputio vinski kardinal Vlado Bauer, te s poznatim ceremonijalom obavio obred krštenja mošta. Vinski kum bio je šibenski vinogradar i vinar Josip Baranović.
Goste su zabavljali tamburaši kaptolačkog Castruma uz koje je nekoliko pjesama otpjevao i Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburađša. Poseban koncert uz poznate dalmatinske pjesme izvela je i klapa iz Šibenika.