Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Studeni 2013 09:45

Po prvi puta za svoje mlade članove organizira školu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARSKO DRUŠTVO "LIPA" LIPIK -

LIPIK – Planinarsko društvo "Lipa" iz Lipika po prvi puta organizira osnovnu planinarsku školu koja bi s radom trebala započeti u nedjelju. - Imamo dosta mladih članova koji malo znaju o planinama i planinarenju i škola je prvenstveno namijenjena njima. Mi smo aktivno društvo i imamo moto 'Svaki tjedan, izlet jedan' pa kada idemo na te izlete onda je to uvijek neka vrsta opterećenja za nas starije koji moramo imati 'na oku' mlađe i putem ih koječemu poučavati. U školi će svi naučiti osnove i svima će biti lakše. Uostalom, danas po zakonu ne možete biti ni vodič društvenog izleta ako za to niste položili ispit – objasnio je Josip Šuprina, tajnik PD "Lipa".triglav vrh
Osnovna planinarska škola sastojat će se od 17 sati predavanja, 11 sati vježbi i 4 izleta. Predavanja će se održavati u Multikulturalnom centru 17. i 23. studenoga a polaznici će učiti boravku, kretanju i opasnosti u planini, orijentaciji, planinarskoj opremi, prvoj pomoći, poznavanju planina, speleologiji, meteorologiji, osnovama spašavanja i HGSS i drugom. Održavanje praktične nastave predviđeno je za 30. studeni i 1. prosinca na Omanovcu. Tada će biti i polaganje ispita. - Mi trenutno imamo 50-ak članova što naizgled nije puno ali, za razliku od mnogih društava koja su na papiru brojna a aktivna je tek grupica ljudi, kod nas su svi aktivni. Nakon završetka škole bit će nam svima lakše ići na izlete u planinu – dodao je Šuprina.
Inače, lipičko planinarsko društvo osnovano je prije 20 godina a njegovi članovi redovno su prisutni na skupovima koje organiziraju planinarska društva u Slavoniji kojih je čak 23. Planinari se i po Dinari, u Gorskom Kotaru, Sloveniji... a Lipičana je bilo i u dalekoj Ukrajini. Sredstvima Zaklade "Slagalica" prije četiri godine uredili su poučnu stazu od Lipika do Skenderovaca a trenutno se bave uređenjem izvora Točak i planinarskog skloništa u zaseoku Gagići na Psunju.