Ispiši ovu stranicu
Utorak, 05 Studeni 2013 14:25

„Integracija u čujuću okolinu“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH OSOBA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA - Udruga gluhih i nagluhih osoba Požeško-slavonske županije održala je javnu tribinu na temu "Integraciju u čujuću okolinu". O toj temi te važnosti rane dijagnoze i rehabilitacije djece uz pomoć slušnih pomagala koja omogućavaju puno bolju integraciju u društvo od znakovnog jezika i korištenja tumača, govorila je profesorica logoped surdolog Jasmina Gadžić, koja se inače bavi rehabilitacijom po verbotonalnoj suvagovoj metodi.

IMG 8366- Kroz proces rane dijagnostike i rane rehabilitacija oni se mogu vrlo dobro integrirati u predškolski i školsko obrazovne ustanove i nastaviti školovanje. Kao što imamo proces hodanja kod djece tako imamo i proces učenja govora odnosno savladavanja slušanja i razvijanja govorno jezičnih sposobnosti. Što se ranije počne postaje sve lakše da se prava i potpuna integracija dogodi, što znači da dijete na vrijeme kao i njegov uzrast vršnjaka može savladavati nastavni plan i program predškolskih i školskih ustanova - rekla je Gadžić.

Udruga gluhih i nagluhih osoba prema riječima tajnica Ivane Kuraja okuplja stotinu članova od kojih je 16-ero djece, kojih 12-ero je uključeno u redovni obrazovni program. Ovakve im tribine i okupljanja puno znače.

IMG 8377- Uz članove udruge i roditelje na ovakve tribine uvijek pozivamo i predstavnike, vrtića, škola i drugih institucija. Kada je riječ o ovoj populaciji najveći je problem komunikacija te zapošljavanje odraslih gluhih osoba. Gluhe osobe u nas imaju osiguranog tumača znakovnog jezika i to im uvelike pomaže u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću. U našoj županiji na žalost ima vrlo malo osviještenih poslodavaca koji zapošljavaju gluhe i nagluhe osobe. Takvi poslodavci imaju i određene povlastice pri zapošljavanju gluhih osoba preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, mogu ostvariti poticaje za zapošljavanje za zdravstveno osiguranje i povrat od države za beneficirani radni staž - kaže Kuraja dodajući kako se tribina održava u sklopu programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“ a kojega je financijski poduprlo i resorno Ministarstvo socijalne skrbi.

Kako bi se djeca što ranije integrirala u svoje sredine tu je nužna velika potpora roditelja. Zna to dobro i Željka Bulaja čiji je sin Ivan oštećena sluha.

- Ja sam presretna jer je mog sina prihvatila okolina. On sada ide u drugi razred i ide redovito na govorne vježbe. Puno toga je savladao, u školi je dobar i sve razumije. Problemi sa sluhom započeli su kada je navršio tri godine. Meni je kao roditelju najvažnije da ide s ostalom djecom i da su ga svi prihvatili - rekla je Bulaja.