Nedjelja, 03 Studeni 2013 18:07

1000 lovaca u mimohodu požeškim ulicama

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. CENTRALNA PROSLAVA SV. HUBERTA U POŽEGI -

POŽEGA – Lovački savez Požeško-slavonske županije i grad Požega domaćini su 4. centralne proslave Sv. Huberta u Požegi, na kojoj se iz 20 Lovačkih saveza županija okupilo gotovo 1.000 lovaca i lovica. Svečani mimohod ulicama grada Požege predvodili su državna zastava, zastave svih 20 županijskih lovačkih saveza i saveza grada Zagreba, zastave svih 28 lovačkih društava Požeško-slavonske županije, te rogovlje jelena kapitalca i slika zaštitnika sv. Huberta. Iza njih lovačke delegacije iz lovačkih saveza i preko 200 lovačkih društava iz cijele Hrvatske. Na požeškim trgovima dočekivala ih je glazba lovačkih rogista i najavljivala prolazak svečanog mimohoda.

Na putu mimohoda od Željezničke stanice na Trgu 123. požeške brigade delegacija Hrvatskog lovačkog saveza predvođena Đurom Dečakom, delagacija Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije predvođena Zdravkom Vujnovićem i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević položili su vijence podno spomenika poginulim braniteljima Požeštine i 123. brigade. – Dobro poznajem Požegu i dobar mentalitet Požežana, i mislim da su oni kao i uvijek pokazali veliko slavonsko srce, tako i prema ovih tisuću ljudi koji su došli iz 20 županija i Saveza grada Zagreba. Ovo je naše tradicionalno okupljanje i naša tradicija duhovne obnove koju vodi HLS -  rekao je  Đuro Dečak, predsjednik HLS.IMG 8552

Obilježavajući  blagdan Sv. Huberta, lovačkog zaštitnika svi lovci nazočili su euharistijskom slavlju u katedrali sv. Terezije Avilske koje je predvodio mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Na Trgu ispred katedrale upriličeno je i fotografiranje svih učesnika ove proslave za veliku povijesnu fotografiju. U prigodi ove proslave udruženi svi lovački savezi za sve članstvo izdali su bogato ilustriranu knjigu „Sveti Hubert, moćni patron hrvatskih lovaca i lovočuvara“, autora Davora Martića.

Sv. Hubert se nakon Drugog svjetskog rata udomaćio kao zaštitnik lovaca u cijelom katoličkom svijetu. Prvo se počelo Huberta kao zaštitnika lovaca slaviti u Francuskoj i Njemačkoj. Do tada slavila se Dijana božica lova kao zaštitnica lova i lovaca.