Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 27 Listopad 2013 11:56

Kriza se odražava i na lovce

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVE ZASTAVE DOBILO 28 LOVAČKIH DRUŠTAVA -

POŽEGA – Akcija započeta još za vrijeme župana Marijana Aladrovića, uspješno je okončana za vrijeme župana Alojza Tomaševića, no najvažnije je da je završena na vrijeme, prije velike proslave Sv. Huberta 03. studenog, kojemu će Lovački savez požeško-slavonske županije biti domaćin za sve lovačke saveze Hrvatske. Za tu proslavu sva lovačka društva, njih 28 dobili su nove zastave za koje je županija izdvojila oko 100 tisuća kuna. Predsjednicima svih lovačkih društava zastave su uručili župan Tomašević i predsjednik LS Zdravko Vujnović, koji je u znak priznanja za unapređenje i pomoć lovstvu Zlatnu plaketu HLS uručio Marijanu Aladroviću.IMG 1477

 - Mi uz sva opterećenja koja imamo u proračunu želimo ispoštivati i zakonske obveze koje imamo s osnove povrata sredstava od lovozakupnina lovačkim društvima, koja do sada nisu vraćana u potrebnom opsegu. U suradnji s Lovačkim savezom, jednim od najboljih u Hrvatskoj već slijedeće godine tu ćemo odredbu poštivati u cijelosti, a jedna od tih obveza riješena je i kroz ovu nabavku zastava – rekao je župan Tomašević, koji smatra da se lovačkim društvima mora pomoći oko legalizacije njihovih objekata, posebno riješiti probleme zajedno s Parkom prirode Papuk jer nekoliko lovačkih objekata nalazi se u granicama parka prirode. Lovcima se mora pomoći i oko razvoja lovnog turizma jer naša županija se u budućnosti planira razvijati kroz poljoprivredu i turizam, posebno i lovni turizam za koji imamo najbolje uvjete od svih županija.

Da se i u lovstvu osjeća kriza napominje predsjednik LS Zdravko Vujnović, jer se broj lovaca ne povećava, a mnogi tu svoju ljubav gase i zbog ekonomskih IMG 1473razloga prestaju sa aktivnim bavljenjem lovom. – To vidimo i po tome što lovačko društvo sv. Hubert koje nema svoga lovišta ima sve više članova, jer nema tako velike obveze financijske koje imaju društva s lovištem, a i sam lov iziskuju velike troškove – kaže Vujnović, koji dodaje da se to vidi i po stranim lovcima koji zbog krize sve manje dolaze u naša lovišta. – Kriza se osjeti po sve manjim dolascima stranih lovaca i tu su naša društva uskraćena za veći financijski prihod, no dio smo i mi sami našim propisima smanjili. U lov strance sada mogu dovoditi samo specijalizirane turističke agencije, kojih još nema puno dobrih, no preko agencija sav prihod ostaje njima a lovačka društva dobivaju malo, pa tu svakako gube interes za razvoj lovnog turizma.

U 28 društava učlanjeno je 1316 lovaca, a 25 pripravnika upravo završava obuku za lovce. Društva gospodare s 42 lovačke kuće koje u pravilu sve trebaIMG 1475 tek legalizirati, no neki imaju problema što nisu građene na vlastitom zemljištu, nego na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma, parka prirode papuk ili državnom zemljištu, te ih neće moći uknjižiti u vlasništvo. Velike probleme lovcima izazivaju i velike štete koje imaju u samim lovištima ali i štete koje napravi divljač a koje snose lovačka društva, što je prevelik izdatak za njih.