Četvrtak, 17 Listopad 2013 10:30

Slavlje predvodio nadbiskup msgr. Đuro Hranić

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŽANI SLAVILI SVOJU ZAŠTITNICU SV. TEREZIJU AVILSKU -

POŽEGA - Požeška prvostolnica 15. listopada slavila je svetkovinu sv. Terezije Avilske, svoje nebeske zaštitnice. Svetkovinu sv. Terezije Avilske, slavila je i istoimena župa, Katolička gimnazija u Požegi te grad Požega. Tim povodom svečano euharistijsko slavlje je predvodio je msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolita. U koncelebraciji je bio umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, biskupi Đuro Gašparović, Josip Mrzljak, Vjekoslav Huzjak te domaćin, požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući sve nazočne biskup Škvorčević je zavapio španjolskoj svetici da nam svima, napose mladima pomogne, da se u suvremenom hrvatskom društvu usude odvažno ići putem vjere kako bi bili obdareni iskustvom istinskog ljudskog dostojanstva. – Zahvaljujemo ti sveta Terezijo, što si tijekom 250 godina ove požeške crkve, a sada katedrale, snažno duhovno bila među nama prisutna, otvarala vrata srdaca ovoga grada za dragocjeno Isusovo otajstvo križa i slave uskrsnuća da ono u ljudskim životima, označenima slabošću, prolaznošću i smrću budu zalogom vječnog smisla i sreće – poručio je biskup Škvorčević.

Nadbiskup Hranić je u homiliji podsjetio na okolnosti u kojima je rasla  sv. Terezija. –S dvanaest godina je ostala bez majke. Kasnije je zapisala da je tada počela shvaćati dvije stvari: da je sve što je od ovoga svijeta prolazno te da je  samo Bog zauvijek, uvijek i uvijek – kazao je nadbiskup Hranić dodajući da je bio logičan njezin kasniji odlazak u samostan. Međutim, u samostanu nije našla tako željeni mir, nego otkriva nemir kojem ne zna uzroka. Nakon iskustva teške bolesti shvatila je da samo Bog može ispuniti naše srce mirom. – Gladovanje za Bogom, traženje Boga, intenzivan molitveni i duhovni život postupno je promijenio Tereziju. Baš na njezinu primjeru i u njezinom životu možemo vidjeti kako je vjerničko religiozno iskustvo da je Bog jedini u kojega se možemo pouzdati i da je naše spasenje isključivo njegov dar, da je on jedini postojan i da je samo zajedništvo s njim ono što vrijedi, postaje izvorom nove i nečuvene snage i hrabrosti u čovjeku - poručio je nadbiskup Hranić.

Takvu vjeru kakvu je imala sv. Terezija nadbiskup je u ovoj Godini vjere poželio svima nazočnima među kojima je bio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon, predstavnici vojske i policije, djelatnici na kulturnom, prosvjetnom, gospodarskom i drugim poljima života.

Svetoj misi prethodila je procesija od Trga sv. Trojstva iz crkve sv. Lovre do Katedrali, u koja je nosila moći svete Terezije donešene iz Avile.