Četvrtak, 10 Listopad 2013 10:14

Novo ruho vatrogasnog doma

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

DVD KAPTOL OBILJEŽILO 120 GODINA „1893. – 2013.“  -

 

KAPTOL – Niz požara koji je zahvatio naselje Kaptol tijekom 1892. godine potaklo je inicijativu za osnivanje vatrogasnog društva. Već slijedeće veljače 1893. godine okuplja se niz inicijatora predvođenih općinskim bilježnikom Filipom Duzanovićem i Josipom Adlerom. Osnovano je društvo s 40 članova i podijeljeno u tri odjeljenja, a ubrzo se nabavlja i prva vatrogasna štrcaljka. Sakupljanje vatrogasaca obavlja se crkvenim zvonom. Prvi zapis o djelovanju na požaru bilježi se već 18. rujna 1894. godine. Potreba za obrazovanjem vatrogasaca donosi 1937. godine i prvi tečaj za vatrogasce.

DVD Kaptol primanje plakete AnteDanas DVD Kaptol broji 430 članova, od kojih je 60 izvršujućih, te preko 40 djece i mladeži, što je svakako garancija opstojnosti društva i u budućnosti. Danas je DVD Kaptol stožerno društvo i vatrogasni centar općine Kaptol, a osnivanjem profesionalne vatrogasne postrojbe županije VC Kaptol dobiva i prvog profesionalnog vatrogasca.

DVD Kaptol primanjeSvečanost je započela svečanim postrojem i blagoslovom novouređenog vatrogasnog spremišta koje je dobilo novu fasadu, nova automatska garažna vrata, uređeno spremište s centralnim grijanjem i obnovljen kip sv. Florijana na pročelju fasade. Ključeve novih rolo vrata na daljinsko upravljanje uručio je načelnik općine Mile Pavičić zapovjedniku Josipu Svobodi. Blagoslov je obavio kaptolački župnik Josip Klarić. Nakon blagoslova vatrogasci DVD Kaptol su uz vatrogasce DVD Velika izveli pokaznu vježbu gašenja gospodarskog objekta, izvlačenje povrijeđenih osoba, gašenja zapaljenih plinskih boca i uspješnu obranu dizelske pumpne stanice od širenja požara. DVD Kaptol danas posjeduje dva navalna vozila s potpunom opremom za gašenje svih vrsta požara i vozilom za prijevoz vatrogasaca.

DVD Kaptol vaPovodom ove visoke obljetnice Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je DVD Kaptol visoko priznanje, koje je uručio predsjednik HVZ Ante Sanader. Priznanje Vatrogasne zajednice županije uručio je Željko Petrović, a priznanja je primio Zvonko Jurić, predsjednik DVD Kaptol.

Zlatne medalje primili su zaslužni članovi Vlado Mautner, Zdravko Sadilek, Zdravko Šmitpeter i Vladislav Faltinek, a vatrogasne spomenice dobivaju veterani Mato Poljanac i Zdravko Peroutka. Srebrne medalje primaju Antun Kotrla i Branko Sadilek.

DVD Kaptol