Subota, 05 Listopad 2013 12:33

Prvi puta trčali maraton do Kamenske

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA PRVE VOJNE AKCIJE POŽEŠTINE -

KAMENSKO – Obilježavajući 22. obljetnicu prve vojne akcije u Požeštini uz spomenik poginulima u Kamenskoj organizirana je komemoracija i polaganje vijenaca. Sjećanje je to na događaje 26. rujna 1991. godine kada su u akciji IMG 0157oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić i Ivica Zovko. – Bio je to upravo kao danas lijep i sunčan dan, a u okolici ovih nekoliko kuća koje i danas vidimo oni su dali svoje živote. Bila je to prva vojna akcija 63. samostalnog bataljuna i 4. bataljuna 108. brigade. U prvoj akciji stradalo je pet naših pripadnika, a ukupno smo četiri puta te jeseni napadali Kamensku. Ukupno deset naših pripadnika je ovdje poginulo, a Igor Zalar je u jednoj akciji nestao i nikada nije pronađen. Ovom akcijom se vidjela naša IMG 0183snaga i naša volja da ovaj prostor oslobodimo. Kasnije su stradali još Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić – istakao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije udruga branitelja Požeško-slavonske županije.

Po prvi puta na komemoraciju u organizaciji HVIDR-e dotrčali su učesnici prvog memorijalnog maratona. Oni su za tri sata istrčali put od spomenika poginulih branitelja na Trgu 123. brigade do spomenika u Kamenskoj. Put dug 24 kilometra istrčali su Marijan Križanović, Hrvoje Bat, Andrija Krijan, Zdravko Vidović, Drago Pišonić, Antun Nigović i Dinko Zima te s pjesmom „Zovi, samo zovi“ i hrvatskom zastavom dotrčali na mjesto komemoracije.IMG 0203

Vijence su položili i zapalili svijeće delegacije roditelja poginulih, delegacije braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije, grada Požege, općine Brestovac, vojske, policije, državne uprave i OŠ Dragutina Lermana Brestovac, čiji učenici su priredili i prigodan program uz spomenik u Kamenskoj. Molitvu je održao vojni kapelan Željko Volarić.