Petak, 04 Listopad 2013 11:26

110 godina vatrogastva u Ruševu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

VELIKI JUBILEJ DVD RUŠEVO 1903. – 2013.  -

 

RUŠEVO – Danas daleke 1903. godine kada je Ruševo imalo značaj daleko veći od današnjeg grupa naprednih građana odlučila je osnovati dobrovoljno vatrogasno društvo. Već tada su prepoznali da je potrebno imati organizaciju koja za cilj i,a zaštitu i spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara od požara. Utemeljitelji društva su Stjepan Kalamari, župnik i braća Izidor i Adolf Engl. Društvo napreduje i već 1906. godine nabavljaju iz Klagenfurta prvu štrcaljku, a ubrzo 1907. godine podižu prvo vatrogasno spremište. Od 1929. imaju novo vatrogasno spremište, a 1940. godine nabavljaju novu motornu štrcaljku koja je uz Požešku bila najjača na ovom dijelu. DVD RuševoKako je u ratu uništeno spremište novo podižu 1960. godine a kontinuirano djeluju i razvijaju se do danas. U Domovinskom ratu sudjeluje i nekoliko članova društva, a društvo danas broji 70 članova. Zajedničkom akcijom uspješno su uredili vatrogasni dom a društvo je opremljeno za sve potrebe gašenja požara. U svemu tome uz članove društva dobili su i veliku podršku općine Čaglin, istakao je tajnik društva Goran Ribičić.

IMG 04575555Velike obljetnice uvijek su vrijeme da se posebno istaknu i nagrade članovi za dugogodišnji rad, pa su tako priznanje za 30 godina rada u društvu dobili Josip Brkanović, Antun Emić, Josip Gilich i Zlatko Vuzem, za 20 godina rada priznanje su dobili Ivica Mahaček, Nenad Vuzem, Dražen Krajtner i Branko Krajtner. Srebrnom medaljom nagrađeni su Branko Benčević, Tomislav Njerš, Goran Ribičić, Nikola Jelić, Zlatko Vuzem i Antun Emić, a brončanim medaljama Željko Brkić, Blaž Jelić, Zdravko Dopater, Mato Šantar, Đurica Uljatovski, Branko Krajtner, Ivica Emić, Krunoslav Njerš i Ivan Brkanović. Brončanu plamenicu dobio je Dragan Barukčić, zapovjednik operativne jedinice. DVD Ruševo nagrađeno je priznanjem Hrvatske vatrogasne zajednice koje je predsjedniku DVD Ruševo, Emić Antunu uručio izaslanik Željko Petrović.

Svečanoj sjednici nazočili su gosti saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, župan Alojz Tomašević, zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik općine Čaglin Ivan Đurina, delegacije VZŽ i VZP te predstavnici vatrogasnih društava Požeštine, članovi društva, djeca i mladež DVD Ruševo.