Petak, 04 Listopad 2013 09:52

Najbolji bagremov med Ivana Pavlešića

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OCJENJIVANJE MEDA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA - Županijsko ocjenjivanje meda ove je godine privuklo 14 pčelara koji su na ocjenjivane donijeli 19 uzoraka. Od toga njih sedam je osvojilo zlatne medalje. Deset je uzoraka osvojilo srebrne, a dva brončane medalje.

Najboljim je proglašen med bagrema Ivana Pavlešića. Drugo je mjesto pripalo Marijanu Krpanu iz Požege, a treće mjesto Danku Egneru iz Kutjeva.

IMG 0342Na ocjenjivanju je pristiglo najviše uzoraka meda od bagrema koji je zahvaljujući dobroj godini imao i solidne prinose. - Na području Županije ima stotinjak pčelara i žao mi je što se na ocjenjivanje prijavio mali broj. Za pčelare godina je bila dobra te vjerujem da će dio njih svoje uzorke dati na ocjenjivanja koja se organiziraju u drugim sredinama - rekao je predsjednik pčelarske udruge "Zlatna dolina" Davorin Krakar dodajući kako su uz uzorke bagrema ocijenjeni i uzorci meda drugih vrsta te da je ova godine donijela i jednu specifičnost budući da je zamedio hrast kitnjak, što je omogućilo i ocjenjivanje dva uzorka ovoga meda od kojih je jedan osvojio zlato.

Uz njih ocjenjivao se i med hrasta sladuna, kestena, cvjetni i drugi čiji su uzorci bili predani u laboratorij Agronomskog fakulteta u Zagrebu. - Pčelarim cijeli svoj život jer sam tu ljubav prema pčelama i košnicama naslijedio od oca. Spojio sam zapravo ugodno s korisnim i sada su mi jedini problem godine „kojih sam naslagao jako puno“ pa više nema snage za ovaj posao. Imam stotinjak košnica i sada ih planiram smanjiti, ova je godina bila dobra a vjerujem da bi bila još bolja da sam mogao pčele seliti i dalje. Na žalost u obitelji nitko neće nastaviti tradiciju pčelarenja jer imam sina kojim živi u Rijeci. Pčelarenje je krasan posao i ja ga volim - kaže Pavlešić dodajući kako je ove godine bio zadovoljan i s cijenom meda.

Za Marijana Krpana iz Požege pčelarenje nije hobi već posao s punim radnim vremenom jer od toga živi njegova obitelj. - Pčelarenjem se bavim desetak godina i ima 90-ak košnica. Volim taj posao. Nije uvijek lako ali što je tu je. Srebrnu medalju sam dobio za bagremov med i svako takvo priznanje mi je drago. Inače taj med uz livadski svi traže i vole. Od pčelarenja tko voli taj posao može se živjeti. Prije sam imao obrt ali to nekako nije išlo pa sam zatvorio. S pčelarenjem sam puno zadovoljniji. Uspijem sav med prodati. Cijena je od 23 do 25 kuna po kilogramu. Na svu sreću ova je godina bila dobra. Bilo je bagrema a tako i meda. Ja sam zadovoljan - zaključuje naš sugovornik dodajući kako mu je optimalno 90 košnica za raditi te nema namjere povećavati njihov broj. Svoje pčele Krpan seli uglavnom po Požeškom kraju a odlazi i do Dvora na Uni te Našica.

Ove godine u kategoriji najljepše uređenih štandova Obrtničkog sajma je i jedan „medarski štand“ osvojio treću nagradu. To je lijepo uređen štand s mnoštvom proizvoda od meda Pčelarske udruge „Zlatna dolina“ na kojemu su svoje proizvode izložili članovi udruge.