Utorak, 01 Listopad 2013 16:16

Proizvodit će presadnice cvijeća, ukrasnog grmlja i drveća

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POLJOPRIVREDA ŠKOLA UZ POMOĆ EU FONDA UREDILA PLASTENIK  -

 

POŽEGA - „Hortikulturalna inkluzija – povezani s cvijećem“ projekt je kojega već godinu dana provodi Poljoprivredno-prehrambena škola Požega u sklopu kojeg su dobili plastenik veličine 400 kvadratnih metara za proizvodnju presadnica cvijeća, ukrasnog grmlja i drveća.

- Projekt je financiran u sklopu IPA komponente Razvoj ljudskih potencijala  - Program EU za Hrvatsku. PLASTENIK RATARNICCilj projekta je popularizacija hortikulture kroz poboljšanje sposobnosti učenika koji se školuju za poljoprivredna zanimanja, kao i promicanje kulture prihvaćanja različitosti i jednakih mogućnosti za sve građane s obzirom da školu polaze i učenici s poteškoćama u razvoju koji se školuju za pomoćne cvjećare – istaknula je Jelena Ferdebar Hak, voditeljica projekta koji je stajao 121 tisuću eura. Iz EU fondova projekt je financiran s iznosom od 81 posto dok je ostatak iznosa osigurala Požeško-slavonska županija.

- Naši učenici sa zadovoljstvom rade u plasteniku i već su uzgojili cvijeće. Prije toga smo za njih, kao i njihove roditelje te nastavnike organizirali edukaciju te dva studijska putovanja. Učenici su išli u Ludbreg, a nastavnici u Njemačku i Nizozemsku - pojasnila je voditeljica Ferdebar Hak.

- U Ludbregu smo vidjeli velike staklenike i plastenike što je kod nas rijetkost te način na koji oni proizvode cvijeće – kazala je Josipa Orišković, učenica četvrtog razreda škole, kojoj je drago što konačno i oni imaju plastenike.

Među 40 učenika koji su bili uključeni u ovaj projekt je i Anamarija Orišković. – Javila sam se jer volim cvijeće, a dodatna znanja nikada nisu na odmet. Prošli smo jednogodišnji tečaj za uzgoj presadnica, učili smo kako zaštiti cvijeće od bolesti i štetnika, tehnologiju uzgoja cvijeća te se upoznali sa zakonitostima tržišta i marketinga kako bi znali cvijeće prodati. Tečaj se odvijao mimo nastave, subotom – objasnila je Anamarija Orišković.

Prof. Ana Kelam, voditeljica plastenika, koja je također bila uključena u projekt ističe da će im rad u plasteniku služiti za praktične vježbe, ali isto tako da će proizvedeno cvijeće i prodavati. - Nama jedan ovakav plastenik puno znači za praktičnu nastavu jer prije po zimi i za vrijeme kišnog vremena nismo je imali gdje obavljati. Sada će učenici teoriju moći ovdje primijeniti – objasnila je prof. Kelam.

Marija Grgić, ravnateljica škole dodaje da će se i dalje javljati na natječaje EU fondova te nadležnih ministarstava. - Pripremao projekt mesarski praktikum vrijedan 200 tisuća kuna s kojim ćemo se javiti na natječaj Ministarstva obrta, a preko EU fondova pokušat ćemo dobiti sredstva za agrokemijski laboratorij – istaknula je ravnateljica Grgić.