Četvrtak, 26 Rujan 2013 10:00

„Dan otvorenih vrata policije“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREZENTACIJOM RADA POLICIJE NA TRGU SV. TROJSTVA OBILJEŽEN  -

Policijska uprava požeško-slavonska obilježila je Dan policije. Središnji događaj obilježavanja održao se u srijedu 25. rujna na Trgu sv. Trojstva u Požegi. Sve je započelo polaganjem vijenaca za sve poginule pripadnike MUP - a na Trgu 123. brigade, a nakon toga se služila sveta misa u katedrali Sv. Terezije Avilske. IMG 530333U trajanju od 8 do 15 sati na Trgu sv. Trojstva održala se manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“, na kojoj su građani imali prezentaciju rada policije te uređaja i tehničkih sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu, također je bila ekipa iz Hrvatskog autokluba koja je građanima prezentirala "simulator prevrtanja vozila" kako bi im dočarali nužnost korištenja sigurnosnog pojasa. Posjetitelji su također imali prilike isprobati tzv. pijane naočale koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

IMG 5358Djelatnici kriminalističke policije prezentirali su postupak pronalaženja i zauzimanja tragova na mjestu događaja sa "Crime lite 2" svjetiljkom te daktiloskopski kofer sa prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad sa elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl. te foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja.

IMG 5368Ovom prilikom policija je građanima predstavila i novi vizualni identitet kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, a upravo u tu svrhu organizirala je likovnu radionicu za učenike osnovnih škola koji su kroz crtanje stripova izrazili svoje mišljenje kako bi oni riješili problem oružja, a najuspješniji radovi će biti izloženi. Također je bio i Hrvatski centar za razminiranje koji je pokazao improvizirano minsko polje, različite vrste mina, kao i oznake koje upozoravaju na minsku opasnost, te opremu koju pirotehničari koriste u svome radu i na koji način otkrivaju i uklanjaju mine.

IMG 5345Kako bi povećali interes posjetitelja za problematiku minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata PU požeško-slavonska angažirala je policijske službenike za protueksplozijsku zaštitu PU požeško-slavonske i PU zagrebačke koja je uz interventno vozilo, protueksplozijsku opremu i uređaje prezentirala rad EOD robota TEODOR.

Oko 10 sati i 15 minuta pripadnici IJP su demonstrirali građanima obrane u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, s palicom, nožem te vatrenim oružjem i nakon toga su izveli vježbu simulacije razbojništva u banci uz izvlačenja osoba iz vozila.