Subota, 21 Rujan 2013 12:43

95% Djelatnika je izašlo iz bolnice "pet do 12"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA U POŽEGI -

POŽEGA - Kao i što je bilo najavljivano da će djelatnici OŽB Požega u četvrtak pet do 12 izaći svi van na glavni ulaz da pokažu javnosti da i oni štrajkaju, tako se i dogodilo točno u podne oko stotinjak doktor i medicinski sestara izašlo je van na par minuta kako bi pokazali svima da su oni ozbiljno u štrajku. Od 210 sestara, tehničara i oko stotinjak doktora zaposlenih u bolnici štrajku ih se odazvalo 95 posto. IMG 5092
- Za jedan prekovremeni sat trebalo bi nam se platiti jedan i pol. No, nestašica liječnika u Hrvatskoj je velika. U samo dva mjeseca iz Hrvatske je otišlo 70 liječnika. Jedan od razloga je taj što ih se sustavno diskriminira - rekao je  dr. Igor Ivanović, predsjednik požeške podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata, te dodao da su plaće liječnika u Hrvatskoj veće nego primjerice Bugarskoj i Rumunjskoj, ali daleko manje od onih koje dobivaju liječnici u Njemačkoj ili pak nordijskim zemljama.
 Plaća liječnika specijalizanta na odjelu danas je oko pet tisuća kuna. Nerijetko nakon dežurstava ostajemo u operacijskoj sali. Osim dežurstava imamo i pripravnosti, a to nam se ne plati. U Europi postoji redovan i prekovremeni rad i zna se kako je to regulirano. Kod nas se za dežurstva, pripravnosti i sl. dobivaju IMG 5095tzv. paušali. S tim se ne slažemo. Svjesni smo situacije i spremni podnijeti dio tereta, ali nije korektno da se uvijek prelama preko naših leđa - izjavio je dr. Ivanović, te istaknuo da je istina da pojedini liječnici dobiju i do 25 tisuća kuna plaću, ali treba znati da je riječ o liječnicima s velikim brojem prekovremenih sati, s desetak dežurstava mjesečno, pripravnosti i sl. Plaća liječnika specijalista s 15-ak godina radnoga iskustva danas je između 12 i 13 tisuća kuna.

- Iscrpljuje nas se do krajnjih granica. Nerijetko se ne uspijemo niti odmoriti od noćne smjene i već moramo ponovno na posao. Mjesečno znamo nakupiti i do stotinjak prekovremenih sati koji nam se ne plate. Eventualno dobijemo slobodan dan, - izjavila je Nela Petrović, predsjednica požeške podružnice Sindikata medicinskih sestara i tehničara.