Subota, 21 Rujan 2013 12:13

I kod najmlađih razvijati poduzetnički duh

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KRENUO ZANIMLJIV PROJEKT „MINI PODUZETNIK“ -

POŽEGA - Dječji vrtić Svetog Leopolda Mandića u suradnji s Veleučilištem u Požegi predstavio je projekt „Mini poduzetnik“ kojega je financijski poduprlo Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru poduzetničkog impulsa Mjera D4 obrazovanje za poduzetništvo.

 Cilj ovog projekta kako doznajemo od dr. sc. Katarine Potnik Galić je razvijanje poduzetničkih osobina kod djece predškolske dobi uz implementaciju poduzetničkih metoda u odgojno obrazovni proces kroz niz aktivnosti, igara, vježbi i simulacija prilagođenih njihovoj dobi.IMG 9542

 - Na taj način kod djece želimo stvoriti predispozicije za njihove buduće poduzetničke aktivnosti. Osnovna metoda će biti Montessori metoda koja se primjenjuje u vrtiću. U okviru ovoga projekta provest će se devet različitih aktivnosti od kojih su najznačajnije organiziranje Dječjeg tjedna poduzetništva, posjet uspješnom poduzetniku i slično dok je cijela koncepcija projekta takva da predavači veleučilišta svoja znanja prenesu odgajateljima koji će onda sve to integrirati sa Montessori pedagogijom. Nije osnovni cilj stvarati male poduzetnike već u djecu ugraditi one osobine koje posjeduje svaki uspješan poduzetnik, a to je inovativnost, snalažljivost  samouvjerenost i spremnost na preuzimanje rizika - rekla je Katarina.

 - Montessori metodom kod djece želimo razviti poduzetničke osobine. Tu će naučiti jako puno novih riječi. Poticat ćemo ih da budu štedljiva da radeći ono što ih zanima nauče kako biti poduzetnik. Primjerice pravit ćemo sami sokove i prodavati. Sami će moći odlučiti na što će ta sredstva utrošiti s tim da će naglasak biti da cilj nije samo profit već da je na prvom mjestu čovjek te da je ono što radimo za dobrobit cijele zajednice - pojašnjava voditeljica projekta i montessori odgajateljica Hrvojka Dubiel Potnik.  

Stimuliranjem poduzetničke inicijative djece predškolske dobi stvaraju se predispozicije za njihove buduće poduzetničke aktivnosti što će u velikoj mjeri utjecati na stvaranje pozitivne poduzetničke klime, poticanje poduzetničkih aktivnosti, veću stopu samozapošljavanja te u konačnici stvoriti predispozicije iIMG 9545 za budući gospodarski razvitak.

U dječjem vrtiću Svetog Leopolda Mandića projekt će biti realiziran kroz idućih pola godine. - Djeca su vrlo dobro prihvatila provođenje ovog projekta – pohvalila je ravnateljica vrtića Ružica Franić djecu i djelatnike koji su svi uključeni u projekt.  A sve je započelo prikupljanjem PVC i staklene ambalaže koju su prodali u obližnjoj trgovini i od zarađenih sredstava počastili se sladoledom. No i sutradan su poželjeli otići na sladoled, no nije više bilo sredstava, pa su djeca vrlo brzo počela razmišljati i povezivati da se do sredstava dolazi nekom poduzetničkom aktivnosti. Ubrzo su sami donosili ideje kako zaraditi.