Ponedjeljak, 16 Rujan 2013 13:30

Nakon srednjovjekovne crkve u Tornju, slijedi Kalvarija i sv. Vid

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC-LIPIK NASTAVLJA S UREĐIVANJEM POVIJESNIH LOKALITETA -

PAKRAC – Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik nastavljaju sa svojim aktivnostima koje provode posljednjih godina a koje za cilj imaju uređenje zapuštenih povijesnih lokaliteta kako bi ih učinili dostupnima širem građanstvu. Tako su se njih desetak nakon godišnjih odmora prihvatili uređenja okoliša uz srednjovjekovnu gotičku crkvu između sela Toranj i Strižičevac nedaleko Pakraca. Pretpostavlja se kako je crkva izgrađena u 15. stoljeću a Povijesno društvo je brigu o njoj preuzelo 2009. godine. Godinu dana kasnije, uz pomoć sredstava Zaklade "Slagalica" i dobrovoljnim radom, uređen je okoliš crkve.Gotička crkva Toranj

- Tom prilikom su postavljene drvene klupe i koševi, uređen je i prilazni put a postavljena je i natpisna ploča koja pojašnjava povijest crkve. No, prostor treba održavati pa smo se ponovo ovih dana prihvatili posla i boja kako bi sredili drvenariju oko nje a puno su nam pomogli i djelatnici gradskog samostalnog komunalnog pogona. Crkvu su prošle i ove godine posjećivali uglavnom planinari i izletnici, te organizirano učenici, no, nadam se kako će ovaj vrijedan spomenik kulture sve više posjećivati i drugi građani. – rekla je članica Povijesnog društva i ravnateljica Gradskog muzeja Jelena Hihlik. Povijesno društvo, podsjetila je također, prošle je godine radilo i na uređenju kule Čaklovac kraj Dragovića.

Aktivnosti Povijesnog društva Pakrac-Lipik nastavljaju se već krajem mjeseca kada će se, zajedno s raznim pakračkim udrugama, prihvatiti uređenja park šume Kalvarija iznad grada. Njegovi članovi, kaže Jelena Hihlik, su se 'predbilježili' za uređenje tamošnja tri križa i kapelice sv. Vida iz 19. stoljeća.