Utorak, 10 Rujan 2013 11:59

Pripremali gulaš od veprovine u kotliću

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

13. PRVENSTVO HRVATSKE U KUHANJU ZA NOVINARE -

ORAHOVICA – U organizaciji Agencije primorsko jedro, uz pokroviteljstvo grada Orahovice i domaćinstvo TZ grada Orahovice u gradskom parku održano je 13. Prvenstvo Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare. Na natjecanju su nastupile 22 ekipe iz cijele Hrvatske, a posebno je za pohvaliti ekipu Slobodne Dalmacije koja je došla iz Splita. Samo malo bliže su  potegli iz HRT centara Zadar i Pula, te Hrvatski radio iz Rijeke, dok su ostali kandidati bili sa kontinenta. Već nekoliko godina sudionik natjecanja je i ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska.IMG 4335

Kuhalo se na tradicionalni način po lovačkom receptu, ali u kotliću na drva. Organizator je osigurao meso divlje svinje, luk, ulje i vodu, a ostalo, pa uključujući i tajne začine donijeli su svi kuhari sa sobom. Kuhanje je započelo od 10 sati u tri grupe sa pomakom od pola sta za svaku grupu, tako da stručna komisija stigne ocijeniti uvijek vrući lovački gulaš. Uz kuhanje točila se i hladna Vrbnička žlahtina, koja je zlatni pokrovitelj cijelog projekta natjecanja.

Natjecanje je otvorio dogradonačelnik Orahovice , a natjecatelje je posjetila i predsjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije dr. sc. Mirela Mezak Stastny. Nakon stručnih ocjena i degustacija najboljim lovačkim gulašem proglašen je onaj HRT centra Pula, koji su preuzeli i prijelazni pehar. Drugi po broju bodova bio je onaj Radio Đakova. Oba su nagrađena i vrtnim roštiljima IMG 4511sponzora Limarije Sebastijan.

No za Požežane će posebno važno biti da se ekipa tjednika Kronike plasirala na Europsko natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša, koje će se održati u Požegi 12. i 13. listopada. Domaćin će biti grad Požega, što je sa zadovoljstvom primio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji će uz Zlatni lug i redakciju Kronike ugostiti pobjednike s nacionalnih natjecatelja desetak europskih država, kojima će se priključiti i novinarske ekipe susjednih zemalja.