Četvrtak, 29 Kolovoz 2013 12:11

Nagradili tri živuća osnivača vatrogasnog društva

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DVD ZAKORENJE OBILJEŽILO 60 GODINA RADA I DJELOVANJA  -

 

ZAKORENJE – Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zakorenje proteklog vikenda obilježili su jedan vrijedan jubilej, 60 godina rada i djelovanja društva u Zakorenju. Društvo je osnovalo tridesetak mještana 27. prosinca 1953. godine, prvih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Već 1954. godine nabavljaju prvu brentaču, a 1957. i prvu motornu štrcaljku Savica. Počinju i sa gradnjom doma 1955. godine, no tu im ne ide baš najbolje, pa je završen tek petnaestak godina kasnije, a zbog razmirica oko imena koje im nametne politika društvo se gotovo razilazi. IMG 7037Svoj najveći razvoj i burni rad doživljava u Hrvatskoj od samostalnosti tako da je danas preko 160 članova, gotovo cijelo selo u društvu. Gotovo 54 operativna člana jamac su da će uz brojnu opremu i tehniku koju su dobili iz brojnih donacija, odgovoriti na sve zahtjeve zaštite i spašavanja od požara i ostalih nepogoda i akcidenata, a da je to društvo blistave budućnosti govori podatak o 33 člana vatrogasne mladeži.

IMG 7039Proslava ove obljetnice započela je otvorenjem izložbe u prostorijama doma na kojoj je izloženo sve što je u povijesti objavio tisak o radu vatrogasaca Zakorenja, a dio izložaka su i izresci iz tjednika Kronika koja je uvijek pratila ovo vrijedno i aktivno društvo. Uslijedila je sveta misa i polaganje vijenca na groblju za sve poginule i umrle vatrogasce. Nakon svečanog postrojavanja vatrogasaca DVD Zakorenja i svih gostujućih vatrogasaca uslijedila je svečana sjednica. Sjednicu su s nekoliko slavonskih napjeva uveličali članovi pjevačke skupine KUD-a Drežnik.

IMG 7043Na svečanoj sjednici su nagrađeni svi koji su u dugoj povijesti pomogli u radu i razvoju društva a posebnim plaketama nagrađena su i još tri živuća osnivača za 60 godina rada u društvu, Josip Kukuruzović, Šimo Gagić, Dragan Ivanović, danas svi u devetom desetljeću života. Za 50 godina nagrađeni su Dragan Bešlić, Milan Funtek, Stjepan Funtek, Marin Tadić i Milan Gagić. Za 20 godina rada u društvu nagrađeno je 17 pripadnika i za 10 godina 8 pripadnika. Zlatnom medaljom nagrađen je Zdravko Mandić, srebrnom medaljom Slavko Crnković, Dražen Stojanović i Đuro Gašpar, a brončanom Željko Mojsinović, Emanuel Gagić i Mario Kukuruzović. Odlikovanje srebrnu plamenicu dobio je Josip Lončarević, a posebno priznanje za zasluge dobio je Slavko Lončarević.

Uslijedila je pokazna vježba s demonstracijom brzog i efikasnog djelovanja operativaca DVD Zakorenje, stožernog društva DVD Brestovac, te susjednih društava koja su zbog veličine požarne opasnosti došli u pomoć i zajedničko djelovanje. Nakon vježbe uslijedio je mimohod svih vatrogasnih vozila kroz mjesto.