Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 21 Kolovoz 2013 10:27

Sjećanje na 1.368 žrtava u Sloboštini

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

POŽEŠKI ANTIFAŠISTI ORGANIZIRALI KOMEMORACIJU  -

 

SLOBOŠTINA – Komemorativnim skupom u Sloboštini članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega prisjetili su se 1.368 žrtava, uglavnom žena, djece i staraca koji su svoje živote tragično završili u pet bunara u Sloboštinu. Stradali civili bili su stanovnici okolnih sela i stanovništvo s područja Kozare koji su prije toga stradanja dotjerani u naš kraj. Ovu akciju likvidacije tijekom ljeta 1942. godine provele su snage okupatora potpomognute ustaškim pripadnicima.

Komemoracija je i ove godine održana na mjestu gdje su sve žrtve pokopane u masovnim grobnicama, pored i dalje srušenog spomenika. Na ta tragična zbivanja, ali i nebrigu šire zajednice da se dostojno uredi ovo mjesto gdje je stradalo toliko mnogo ljudi, podsjetila je predsjednica udruge Kata Holjevac. Prigodnu pjesmu o stradanju recitirao je tajnik udruge Kazimir Simeunović. Ovo mjesto je bilo obilježeno spomenikom žene s malim djetetom u naručju, a potpuno je uništeno u Domovinskom ratu.

Vijence su položili Udruga antifašista Požega, Udruga antifašista Pakrac-Lipik, Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i zamjenik župana Miroslav Grozdanić. Uz članove antifašista komemoraciji su nazočili i stanovnici okolnih sela.