Srijeda, 17 Srpanj 2013 14:15

Još jedna prilika ovisnicima za povratak u normalan život

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

STAMBENA ZAJEDNICA „PET PLUS“ NA NOVOM ZVEČEVU  -

 

Smještena u idiličnom okružju Papuka, stambena zajednica "Pet plus" mnogim je ovisnicima bila zadnja prilika da se uključe u novi život i novi početak. Kroz pet godina rada u zajednici je boravilo je 60-ak ovisnika o drogama, alkoholu ili kocki

NOVO ZVEČEVO - Borba s ovisnošću duga je i teška. To ponajbolje zna Tihomir Šantić kojemu je upravo radna terapija u stolarskoj radionici u kojoj je savladao tajne obrade drveta, pomogla da okrene novu stranicu u životu. Danas on nesebično pomaže drugima da stanu na noge.

PET PLUS 2- Ja mislim da su ovo jedini tipovi ustanova gdje se možeš maknuti od droge. U bolnici se samo vraćaš na medikamente i vrtiš se u jednom začaranom krugu. Bilo mi je jako, jako teško. No kada se čovjek suoči s tim i postane svjestan da je ovo jedini put da dođeš do nekog normalnog života, onda ideš kroz sve to - kaže bivši ovisnik Tihomir Šantić koji je svoju budućnost i drugi život pronašao upravo u stolarskoj radionici.

Zajedno s Tihomirom borbu protiv ovisnosti godinama je vodila i njegova obitelj. Bez njihove potpore ali i potpore zajednice, ne bi uspio.

- Njemu je ta zajednica otvorila oči, pomogla. Zajednica je pomogla i Tihomiru i nama i mislim da nije nje ne znam kako bi to sve skupa završilo. Njemu je danas dvije i pol godine kako je tu zaposlen i sasvim je drugačiji čovjek. Pomaci su veliki i rezultati ogromni. Jednostavno presretna sam i ne znam od sreće što bih rekla - kaže majka Gordana dodajući kako je za ovu zajednicu doznala preko bolnice, gdje se Tihomir liječio.

Baš poput Gordane i Tatjana iz Zagreba, vjeruje da će i njezin sin koji se odnedavno nalazi u zajednici „Pet plus“ uspješno savladati sve poteškoće koje su pred njim. - Zadovoljna sam sada s ovim, iako moj sin još puno mora na sebi raditi, ali eto, mi očekujemo, nadamo se i želimo i njemu i nama uspjeh - kaže Tatjana.

Zajednica je nekima postala drugi dom u kojem su pronašli svoj mir.

- Tu sam dosta dugo i najstariji sam među njima. Sad sam u resocijalizaciji i eto bavim se malo travnjakom, a tamo imamo jedan veliki vrt. Volim oko travnjaka raditi. Ovim mlađim dečkima nastojim pomoći da se malo bolje aktiviraju i funkcioniraju u problemima koje imaju - priča nam korisnik zajednice Marijan Diklić iz Rijeke.

Upravo u zajednici mnogi su dobili priliku pokazati svoju kreativnost. U sklopu zajednice osnovana je i socijalna zadruga, koja omogućava stjecanje različitih vještina od laserskih gravura do stolarske djelatnosti i izradu suvenira.

- Kapacitet zajednice je deset osoba, što znači da smo manja zajednica, više onako obiteljskog karaktera i imamo takve uvjete da se možemo individualno više posvetiti svakom pojedincu. Zajednica djeluje od 2009. godine, a udruga djeluje mnogo duže. Korisnici se kod nas smještaju preko rješenja Centara za socijalnu skrb. Imamo i zadrugu kako bi kroz jedan zanimljiviji rad i radnu terapiju svi mogli iskazati svoju kreativnost - ističe voditelj stambene zajednice "Pet plus" Elvin Redžepović pojašnjavajući kako je najveće zanimanje za rad u stolarskoj radionici za izradu suvenira.

- Imamo jedan širi spektar radnih aktivnosti. Tu se obrađuje vrt za naše potrebe, imamo jedno malo izletište i tu nikome nije dosadno. Svakoga pokušavamo obučiti za rad na stolarskom stroju, za rad u Corelu na računalu koji je nužan u izradi suvenira. Pokušavamo naše korisnike potaknuti na neka školovanja i prekvalifikacije za kvalitetniji nastavak života u sredini u kojoj žele nastaviti svoj život - kaže dalje naš sugovornik dodajući kako postoji mogućnost da kroz rad zadruge korisnici i ostanu tu ili da se kroz druge projekte zaposle kao vanjski suradnici zadruge.

Od 60-ak korisnika njih desetak uspješno je završilo program.