Ponedjeljak, 15 Srpanj 2013 12:19

Osnovni cilj: prevencija nasilja među mladima

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PAKRAC U TJEDNU IZGRADNJE MIRA BIO DOMAĆIN VOLONTERIMA IZ HRVATSKE I SVIJETA -

PAKRAC – Pakrac je proteklih dana bio domaćin Tjedna izgradnje mira u sklopu kojega je održano nekoliko skupova međusobno povezanih i koji u stvari predstavljaju javnu kampanju prevencije nasilja među mladima u projektu "Nasilje ostavlja tragove-Zvoni za nenasilje" podržane od Europske unije. Prvi od tih skupova bio je Kamp za mlade koji je okupio desetak mladih volontera iz Pakraca, Požege, Zagreba, Virovitice, Mostara i Korenice. Subota je bila rezervirana za Međunarodnu mirovnu konferenciju "Ostavština za budućnost", kojoj je pokrovitelj bio Predsjednik RH Ivo Josipović, a u pakračkom Muzeju je otvorena i istoimena izložba. Važan dio ovih događanja bili su i volonteri iz Velike Britanije, Irske, Njemačke, Španjolske, Poljske, Austrije te Bosne i Hercegovine koji su u  Pakracu boravili i u ratnim i poratnim godinama, točnije od srpnja 1993. do veljače 1997. godine. Tada je ukupno 400 volontera iz 30-ak zemalja u Pakracu radilo na fizičkoj i društvenoj obnovi grada. Dolaskom dijela njih ponovo u Pakrac, a osobito izložbom u Muzeju, obilježeno je 20 godina Volonterskog projekta Pakrac iz kojeg su kasnije niknuli Mirovni Studiji i niz udruga. - Cilj projekta "Nasilje ostavlja tragove-Zvoni za nenasilje" jest prevencija nasilja među mladima. Kroz radionice, u razgovorima i slično, želimo da mladi dobiju ideje kako i što raditi u svojoj zajednici da nasilja bude manje. Tu je bitno da su imali priliku sresti se sa 'starim' volonterima i s njima izmijeniti iskustva – rekla je nositeljica projekta Iva Zenzerović.

    Osim što su izmjenjivali iskustva sa starim volonterima, mladi volonteri su svaki dan prijepodne provodili družeći se i pomažući starijim osobama u kućanskim poslovima, radili su u vinogradu ili voćnjaku i slično. Poslijepodne je bilo rezervirano za radionice i druga druženja a sve je to snimano kako bi se dokumentiralo. Videomaterijal snimljen kroz tjedan dana prezentiran je u ponedjeljak navečer.

    Tjedan Izgradnje mira održan je na inicijativu udruga Delfin iz Pakraca i Miramida Centra iz Grožnjana a u suradnji s nizom drugih udruga, te uz podršku grada Pakraca, Pozeško–slavonske županije i UNHCR-a.  - Zanimljive su bile reakcije starih volontera nakon ponovnog dolaska u Pakrac – jednima je bilo drago da se opet vide, drugi su kazali kako su očekivali da se napravi više toga u gradu za 20 godina i slično no, svi su rekli kako im je boravak u Pakracu u ratnim godinama puno značio i potom su nastavili raditi svugdje u svijetu. Bilo je također korisno njihovo druženje s mladim volonterima i mislim kako je skup bio uspješan. Tim više što je grad Pakrac prepoznao njegovu važnost i uključio se u realizaciju. Bio je, rekla bih, ovo dobar primjer suradnje lokalne samouprave i civilnog društva – istakla je koordinatorica Delfina Mirjana Bilopavlović.