Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Srpanj 2013 12:04

Prvi predsjednik Goran Đurđević

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

OSNOVANO POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA -

POŽEGA - U prostoru čitaonice Gimnazije Požega pred prepunim auditorijem 6. srpnja upriličena je osnivačka skupština Povijesnog društva Požega. Na početku svečanosti uz uobičajene uvodne napomene jednoglasno je izglasan IMG 1747Statut društva, nakon čega je izvršen i izbor članova tijela društva, dok je za predsjednika izabran Goran Đurđević. Povijesno društvo Požega zamišljeno kao jedna strukovna i neprofitna udruga građana, poput povjesničara, arheologa te stručnjaka drugih profila, kao i svih ljudi dobre volje, kojima je stalo do istraživanja, očuvanja, promicanja i zaštite povijesne i kulturne baštine požeškog kraja. Zapravo, svrha je povezivanje kulturnih i znanstvenih institucija koje djeluju na području Požeštine, kao i okupljanje i međusobno povezivanje pojedinaca, stručnjaka, znanstvenika i svih onih koji na bilo koji način žele sudjelovati u razmjeni ideja, znanja i informacija vezanih uz prošlost Požeške kotline, kako bi zajedničkim nastojanjima poticali i promicali poštovanje i ljubav prema lokalnom povijesno-kulturnom naslijeđu.

- Mi kao društvo želimo istinski promovirati proučavanje prošlosti. A to planiramo na nekoliko načina, prije svega, organizacijom niza predavanja, okruglih stolova i radionica. I za te aktivnosti želimo dovesti najbolja imena iz Hrvatske, kako bismo dodatno osnažili važnost proučavanja i bavljenja prošlošću. Nadalje, planiramo izdavačku djelatnost, koja bi se u prvom redu pozabavila izradom niza brošura o znamenitostima Požeštine, kritičkim izdanjem povijesnih vrela i usmene tradicije, te pretiscima važnih djela starijihIMG 1745 požeških autora. Sljedeće su aktivnosti vezane uz kartiranje i mapiranje lokaliteta, revitalizaciju kulturne baštine, digitalizaciju postojeće časopisne građe, te snimanje i zapisivanje usmene tradicije. I još možemo istaći i to, da nam je dugoročni cilj podizanje Društva na znanstvenu razinu kroz organiziranje znanstvene konferencije i izdavanje višetomne znanstvene monografije o prošlosti Požeštine – rekao je novoizabrani predsjednik društva Goran Đurđević.  

Svečanost osnivačke skupštine dalje je nastavljena vrlo zanimljivim, prigodnim predavanjem uvaženog prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine pod nazivom „Hrvatsko proljeće i Hrvatska pokrajina 1971. i 1972.“. Na svom prvom predavanju u rodnom gradu povjesničar Jakovina je nadahnuto izlagao o ondašnjoj političkoj situaciji, Hrvatskom proljeću u našoj Požeštini, pa i šire, istakao je da je to bilo jedno turbulentno doba, koje je bilo politički vrlo slojevito i nikako za nas crno-bijelo.