Četvrtak, 27 Lipanj 2013 10:30

Udomljene 33 osobe a za još toliko se traži dom

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB POKUŠAVA POVEĆATI BROJ UDOMITELJSKIH OBITELJI  -

 

PAKRAC – "Pruži dom-daruj sebe-primi ljubav-postani udomitelj" – pod ovim motom je pakrački Centar za socijalnu skrb nedavno proveo promidžbenu akciju među građanima kako bi ih bolje informirao o udomiteljstvu i tako ih možda ponukao na odluku da postanu udomitelji. - Cijeli sustav socijalne skrbi je u reformi i u sklopu tog procesa ide se na deinstitualizaciju skrbi što znači da se nastoji ljude kojima treba tuđa skrb smjestiti u udomiteljske obitelji u njihovoj lokalnoj zajednici a ne ih više držati u raznim ustanovama. Mi trenutno na našem području imamo 13 udomiteljskih obitelji za odrasle osobe i 2 za djecu i mladež ali potrebe su mnogo veće – kazala je ravnateljica Centra Dubravka Šebić-Stoček.

   Među onima koji su se odlučili posvetiti udomiteljstvu je i Anita Jirasek iz Prekopakre čija obitelj već četiri godine pruža smještaj za nekoliko baka. Trenutno skrbe za njih tri. - Imamo veliku kuću, djeca su se razišla i razmišljala sam kako bi se trebala nečime početi baviti. Ideja je bila da otvorimo starački dom a onda smo odlučili najprije steći neko iskustvo. Lako nije jer su to uglavnom stare i bolesne osobe kojima morate biti na raspolaganju 24 sata i ukoliko želite nekamo poći, morate uvijek imati nekoga spremnog da vas zamijeni. No, čovjeku je drago kad vidi da ti se obraduju kad si s njima i da si pomogao nekome kome je pomoć potrebna – rekla je Anita Jirasek.

   Osobe, odnosno obitelji, koje se odluče na udomiteljstvo za to dobivaju naknadu ali, da bi uopće postali udomitelji, prethodno moraju zadovoljiti određene uvjete. - Precizno je određeno tko može biti udomitelj i koje uvjete treba ispuniti a mi kao Centar kontroliramo da li netko, kad je postao udomitelj, poštuje ta pravila. Nakon naše akcije interesa za udomiteljstvo među građanima je bilo i sada čekamo njihovu konačnu odluku. Nadam se da ćemo dobiti nove udomiteljske obitelji jer trenutno imamo udomljene 33 osobe a treba nam smještaj za bar još toliko osoba – dodala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb.     (vm)