Četvrtak, 27 Lipanj 2013 10:25

Osvojili dvije zlatne medalje i Grand prix

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VELIKI USPJEH MJEŠOVITOG ZBORA GLAZBENE ŠKOLE POŽEGA  -

 

POŽEGA - Ova godina za Mješoviti zbor Glazbene škole Požega koji postoji punih 13 godina bila je najuspješnija. Na 4. Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova Zlatna lipa Tuhlja održanom u Tuheljskim Toplicama osvojili su najvažniju nagradu Grand Prix Zlatna lipa Tuhlja. Inače, u obje prijavljene kategorije, klasičnoj i folklornoj, osvojili su zlatnu medalju.

-Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatom posebno zbog toga što ovdje nisu bili samo zborovi iz naše kategorije mladih zborova u koji spadaju pjevači do 24 godine nego su tu bili i stariji zborovi čiji članovi imaju zrelije glasove, pogotovo muški, za što smo mi siromašniji. Iz ovih razloga ova nam je nagrada posebno draga. Natjecalo se inače 18 zborova iz Hrvatske i Slovenije – objasnila je prof. Branka Horvat, dirigentica Mješovitog zbora od četrdeset članova koja je osvojila i dirigentsku nagradu za poseban umjetnički dojam.
MJESOVITIMješoviti zbor Glazbene škole svojom kvalitetom izvođenja osvajao bi bez problema nagrade i na međunarodnim natjecanjima u drugim zemljama, ali nažalost, kaže prof. Horvat, zbog financijskih mogućnosti, oni jednostavno na takva natjecanja ne mogu ići. Njihov nastup u prošlogodišnjoj HRT-ovoj emisiji Do posljednjeg zbora, dodaje, bila je velika prekretnica koja im je donijela puno pozitivnih iskustava. – Bez obzira što se nismo dalje plasirali mi smo kao pjevači i ja osobno profitirali i dobili novo iskustvo rada sa suvremenom tehnikom, ozvučenjima, razglasima. Pjevajući jedan popularniji program uz matrice što nemamo običaj dobili smo jednu novu dimenziju, a naučili smo i važnost pokreta na pozornici – ističe prof. Horvat, te dodaje da je zborsko pjevanje više od pjevanja jer tu se razvija i jedno zajedništvo.

Mr. sci. Veljko Valentin Škorvaga, ravnatelj Glazbene škole također smatra da je ova godina za njihov zbor najuspješnija godina, ne samo po osvojenim nagradi nego i po zrelosti pjevanja. – Bez obzira što svake godine dio učenika koji završavaju srednju školu odlaze iz zbora, a dolaze novi, zadržava se dosta visoka kvaliteta zbora što u takvim okolnostima nije lako. Čestitam našoj dirigentici što to uspijeva dobro ukomponirati. Pokazala je da je među najboljim zborskim dirigentima u Hrvatskoj – poručuje ravnatelj Škorvaga.