Srijeda, 26 Lipanj 2013 12:43

Tisuće iskrica i vatromet dozivali sunčane dane

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

IVANJSKIM KRIJESOM POŽEŽANI PROSLAVILI DOLAZAK LJETA  -

 

POŽEGA – Tradicija koju Požežani gaje stotinama godina nije prekinuta niti ove godine, a velikom proslavom i Ivanjskim krijesom Požežani su proslavili dolazak ljeta. IMG 0755Upravo Ivanjskim krijesom od davnina slavio se odlazak zime, hladnih dana, a slavio dolazak sunčanih i toplih dana. Najviše do sada Požežana na Trgu sv. Trojstva ispratili su najkraću noć u organizaciji Turističke zajednice grada Požega i pod pokroviteljstvom grada Požege.

IMG 3729

 

Po prvi puta ove godine u svečanom mimohodu požeškim trgom sudjelovale su obje povijesne postrojbe koje djeluju u gradu Požegi, Povijesna postrojba Trenkovi panduri i Požeška građanska straža Društva sv. Grgur, koja je ponovno nakon nekoliko godina vraćena u protokol Ivanjskog krijesa. IMG 0759U svečanom mimohodu sudjelovali su i članovi oba kulturno umjetnička društva koja djeluju u gradu Požegi, GKUD Požega i KUD Požeška dolina. To je bilo i obećanje nove vlasti i novog gradonačelnika Vedrana Neferovića koji je rekao da će zaustaviti podjele u ovom gradu, a svoje mjesto izborit će udruge samo svojim radom i aktivnostima. Svim okupljenim zaželio je ugodan početak ove ljetne večeri – Veselje i radost i da svi vi budete dio krijesnica koje će večeras iz našeg krijesa zaista osvijetliti grad Požegu.

IMG 3749Kako se uvijek za Ivanjskog krijesa mijenjao i veliki Grgur koji svoju dužnost obavlja godinu dana, uslijedila je i ceremonija primopredaje plašta, lanca i sablje Anti Brkiću, koji će dužnost velikog Grgura u požeškoj građanskoj straži obavljati godinu dana.

Ceremonija paljenja krijesa ove godine pripala je Zdravku Klezingeru, starom Požežaninu, poznatom ugostitelju, kulenaru i osnivaču udruge kulenara i požeške Kulenijade. Ubuduće će Ivanjski krijes paliti najzaslužniji građani kojima ta titula i nagrada bude uručena za Grgurevo, kada se slavi Dan grada Požege.

Već od večernjih sati na Trgu sv. trojstva i na velikoj pozornici izmjenjivali su se plesači, pjevači, tamburaši. Tako smo vidjeli plesače Plesne radionice Ilijane Lončar, Plesnog studija Marine Mihelčić, Twirling kluba Požega, Plesnog kluba Boa, Požeški tamburaški orkestar, GKUD Požega, KUD Požeška dolina, Tamburaški sastav Brijest sa solistom Tomislavom Pavlovićem, mlade tamburašice TS Kćeri ravnice, a nakon paljenja krijesa zabavljali su nas tamburaši TS Bisernica.

Uz požeškog gradonačelnika i njegove zamjenike Darka Puljašića i Maria Pilona svečanosti Ivanjskog krijesa nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić i saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Na kraju uz tisuće iskrica iz krijesa požeškim nebom zasjale su i tisuće raznobojnih svjetala velikog vatrometa.