Četvrtak, 13 Lipanj 2013 12:08

Najstarija hrvatska kulenijada i gastro manifestacija

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVLJENA 33. POŽEŠKA KULENIJADA VEĆ OVOG VIKENDA  -

 

POŽEGA – Tiskovnom konferencijom u gradu Požegi najavljena je 33. požeška Kulenijada, kao najstarija hrvatska kulenijada i gastro manifestacija koja promovira ovaj na daleko poznat slavonski suhomesnati specijalitet. ovogodišnju požešku Kulenijadu najavio je već za ovaj vikend Bruno Horvat direktor Turističkog ureda grada Požege. – Ovo je uz naš festival i najstarija manifestacija na ovim prostorima, koja prezentira kulen kao izvorni i autohtoni proizvod, koja će i u budućnosti biti značajna grana u našoj proizvodnji i ponudi. Kroz ovu manifestaciju želimo potaći sve one koji se bave ovom proizvodnjom da se što prije legaliziraju kako bismo i u budućnosti mogli, nakon ulaska u EU, imati jedan prepoznatljiv proizvod kojemu je Požega zasigurno dio tog branda – rekao je Bruno Horvat koji očekuje na natjecanju pedesetak uzoraka kulena od četrdeset kulenara iz cijele Slavonije.

Svi kulenari koji se proizvodnjom ove suhomesnate delicije bave profesionalno ili iz hobija mogu svoje uzorke kulena donijeti na ocjenjivanje u petak, 14 lipnja u Mesnu industriju Papuk, Industrijska ulica br. 9 u Požegi od 7,30 do 9 sati. Svi oni koji se prijave a ne mogu donijeti svoj uzorak kulena, do njih će doći vozilo Mesne industrije Papuk i preuzeti uzorak kulena. Kulene će ocjenjivati stručna komisija u sastavu dr. sc. Marko Krznarić znanstveni suradnik Veterinarskog fakulteta u Vinkovcima, mr. sc. Đuro Majurđžić, viši veterinarski revizor Ministarstva poljoprivrede te dr. sc. Mario Škrivanko iz Veterinarskog zavoda Vinkovci.

Kulene će degustirati i građani

Tradicionalna degustacija kulena za građane održat će se u subotu, 15. lipnja od 11 sati u Pješačkoj zoni grada Požege u Lermanovoj ulici. Uz prigodni kulturno umjetnički program uz najbolje kulene s natjecanja građani će moći degustirati sireve i vina kutjevačkog i požeškog vinogorja. – Poradit ćemo u budućnosti da ova manifestacija postane jedan od požeških brandova. Kulenijadu će otvoriti jedan od najstarijih proizvođača kulena Zdravko Kleizinger, a pozivam sve Požežanke i Požežane i one koji toga dana budu imali goste da dođu u subotu u Pješačku zonu grada Požege i degustiraju kulene, te uveličaju tu manifestaciju. Ova manifestacija bez naših građana nije prava manifestacija. Želimo da to postane dio tradicije da Požežani dođu i kušaju kulen. Nadam se da ćemo za slijedeću godinu prirediti i neke nove sadržaje – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je nazočio tiskovnoj konferenciji sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom.

Proglašenje pobjednika i šampiona Kulenijade

Završna svečanost na kojoj će biti nagrađeni najbolji kuleni i proglašen šampion 33. Kulenijade održat će se u četvrtak 27. lipnja u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Vukovarskoj ulici br. 6 s početkom u 20 sati. Sve posjetitelje očekuje degustacija sira, vina i kulena a u glazbenom dijelu zabavljat će ih Tamburaški sastav „Posegana“. Svaki natjecatelj dobiva dvije ulaznice za završnu večer, a ostali zainteresirani mogu nabaviti ulaznice u Turističkom uredu TZ grada Požege u ulici Antuna Kanižlića br. 3. ili rezervirati na broj telefona 034 274 900.