Petak, 07 Lipanj 2013 11:29

Mato Manović ide na europsku olimpijadu u Mađarsku

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI GIMNAZIJALAC UŠAO U HRVATSKU MATEMATIČKU REPREZENTACIJU  -

 

POŽEGA - U povijesti požeške Gimnazije, Mato Manović iz Kaptola, je drugi učenik koji je postao član hrvatske matematičke reprezentacije. Ovaj učenik do sada je već pet puta sudjelovao na državnom natjecanju iz matematike. Prvi puta u sedmom razredu kada je osvojio prvo mjesto, a ove godine zauzeo je treće mjesto.

MANOVIC MATO MATEMATIC- Njemu je velika želja bila da uđe u ekipu hrvatske reprezentacije koja će ići na matematičku olimpijadu. Nakon državnog prvenstva bili su pozvani učenici na državu olimpijadu koji su osvojili najbolje rezultate među srednjoškolcima. Mato se uspio plasirati u ekipu koja će ići na europsku olimpijadu – kaže prof. Lidija Božić, Matina mentorica.

Dodaje da je Mato posebno nadaren za matematiku, ali i da je veliki individualac. –Mogu ja forsirati koliko god hoću, on radi po svom tempu, ali prihvaća moje sugestije. Zadaci koji se rade na redovnoj nastaviti i oni koje imaju na natjecanju gotovo ni nemaju dodirnih točaka. Htjela bih istaknuti da nikada zbog priprema za natjecanje ili kada se vratio s natjecanja nije tražio da ga se oslobodi pisanja testova iz drugih predmeta. Znalo se dogoditi da navečer dođe s natjecanja, a već ujutro piše neki test - dodaje prof. Božić koja se nada kako će mato na europskoj olimpijadi koja se održava krajem kolovoza u Mađarskoj postići dobar rezultat.

Tome se nada i Mato koji će cijelu iduću godinu u školu ići bez opterećenja. Naime, on je osvojenim trećim mjestom osigurao izravan upis na željeni fakultet, a to je FER.

- Prošle godine sam prošao s pet, ali ne vjerujem da ću ove, ali za tim nema ni potrebe. Inače učim tek toliko da dobijem neku normalnu ocjenu. Nastojim upamtiti nekoliko pojmova i onda se služiti logikom. Pored matematike jako volim i fiziku i informatiku, ali njima se nisam toliko bavio iako sam išao na županijska natjecanja iz tih predmeta – kaže Mato koji slobodno vrijeme najčešće provodi igrajući s prijateljima nogomet te igrajući kompjuterske igre.

Na redovnoj nastavi Mato uglavnom rješava zadatke iz dodatne nastave ili one koje mu profesorica daje s različitih natjecanja jer one koji drugi rade u razredu za njega su očito prelagani. Redovnu nastavu prati samo kada uče nešto novo. Rado pomaže svima koji imaju problema s matematikom. (a.t.)