Srijeda, 08 Svibanj 2013 10:35

Trajni smještaj za konje još nije riješen

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

LIPIČKA ERGELA SE VIŠE OKREĆE TURIZMU -

LIPIK - Na Državnoj ergeli Lipik nedavno je svijet ugledalo muško ždrijebe Cinversano Batosta, potomak istoimenog pastuha, koji je sa svojih 26 godina najstariji na ergeli. Ovaj događaj, kažu zaposlenici ergele, sve je posebno obradovao jer je stari Batosta nakon povratka iz Srbije 'davao' samo žensku ždrebad. Inače, tijekom proljeća na ergeli bi se trebalo oždrijebiti još petnaest kobila. - Ove godine će se raditi prva selekcija što se tiče lipicanskog uzgoja na ergeli. Cilj nam je uzgojiti vrhunska grla a ona koja nemaju taj potencijal bit će prodana – rekao je upravitelj ergele Damir Jakšić.IMG 0285

   Podsjetimo, konji odvedeni iz Lipika početkom Domovinskog rata, iz Srbije su vraćeni prije pet i pol godina i od tada se svi napori stavljaju na obnovu matičnog stada. Većina tih 'starih' konja i sada je na ergeli a svih konja zajedno trenutno ima 76. O njima skrbi 9 ljudi. Nažalost, i konji i ljudi koji rade na ergeli još se nalaze u iznajmljenom prostoru Poljoprivrede Lipik. - Najam prostora s Poljoprivredom Lipik je dogovoren za još godinu dana a pitanje trajnog smještaja treba riješiti država jer su konji u državnom vlasništvu. Mi kao ustanova, inače, odlično surađujemo s Poljoprivredom pa se evo, i danas u njihovoj radionici obavljaju neki popravci za nas – dodao je Jakšić.

   Osim što se na Ergeli intenzivno radi na obnovi matičnog stada, sve je više aktivnosti usmjereno i prema turizmu. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Lipika i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju, svakodnevno se od 13 do 17 sati organizira vožnja fijakerom po gradu. Korisnici bolničkih usluga, kaže upravitelj Ergele, rado se voze fijakerom a nerijetko konje i fijaker iznajmljuju i građani za vjenčanja i druge prigode.