Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 09:28

Školu i svoje vježbeničke tvrtke predstavili osmašima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA – Požeška Ekonomska škola već nekoliko godina prije upisa organizira Dane otvorenih vrata Ekonomske škole, na kojima učenike osmih razreda osnovnih škola i njihove roditelje upoznaje s planom i programom Ekonomske škole te ih upoznaje sa zanimanjima za koja se mogu školovati. – Mogu se upoznati sa svim aktivnostima koja se dešavaju u našoj školi od struke, obrazovnih predmeta, sportskog dijela, natjecanja, i svega što se u školi dešava. Mi im to predstavimo kroz razne prezentacije i radionice, a pripremili smo i film koji predstavlja našu školu. Tako oni dobivaju potpuni dojam što se u Ekonomskoj školi radi. Ove godine imamo kvotu od pet razreda u Požegi sa 156 učenika i jedan dislocirani razred u Pleternici, koji ovisi o interesu učenika – ističe Marinka Parac, ravnateljica Ekonomske škole.IMG 7832

Za učenike osnovnih škola s cijelog područja Požeštine pripremili su i poseban sajam rada, prezentacije svojih vježbovnih tvrtki koje djeluju već nekoliko godina pri Ekonomskoj školi, i uspješno pripremaju učenike za stvarno sudjelovanje u poslovanju u realnom sektoru kada završe školovanje. Poneke predmete su im pripremili kroz prezentacije kao Egipatski razlomci, trgovina nekada i danas, Shake up youe english, Mogućnost razvoja turizma u Požeštini, kako započeti obiteljski posao, Moja afrička priča i dr.

Ivana Pavlović iz 3a razreda predstavila je Sajam vježbeničkih tvrtki u kojima učenici po svim ekonomskim i ostalim zakonitostima osnivaju svoju tvrtku, razvijaju je, rade u njoj i nastoje da se širi i bude profitabilna prolazeći kroz sve situacije koje tvrtke mogu očekivati u stvarnom poslovanju. – Danas smo ovdje predstavili četiri tvrtke, prva je „Kap sreće“ d.o.o. koja se bavi prodajom vina i pribora za degustaciju, koja ima svoje prospekte i cjenik vina, komercijalisti imaju svoje posjetnice i prodaju vina s kutjevačkog vinogorja. Za sajam su pripremili i poseban popust na vina. Druga tvrtka je „To-do“ d.o.o. koja se bavi prodajom elektroničke opreme i elektromaterijala. Treća tvrtka je „Virus“ d.o.o. koja prodaje računalnu opremu i računala za učenike, tvrtke i ostale. „Libro“ d.o.o. se bavi prodajom uredskog materijala i opreme, papira i strojeva – ispričala je već prava menagerica Ivana Pavlović, koja je odlično pripremljena za skori nastup u stvarnom gospodarstvu.

IMG 7833 - Komercijalno poslovanje je redovan predmet u obrazovnom profilu komercijalist, educiraju se već u trećem razredu i do kraja četvrtog razreda oni prođu kompletno poslovanje od zapošljavanja do likvidacije tvrtke. Sami rade sav posao, imaju svoje menagere, svoju upravu tvrtke i prema radnim zadacima posluju, kupuju, prodaju, istražuju tržište.  Vode prodaju i nabavu, nastoje biti konkurentni na tržištu koliko je to moguće – istakla je Ksenija Krizmanić Horvat, dipl. oec., koja u ovom obrazovnom profilu predaje već 20 godina, a već sedmu godinu imaju vježbeničke tvrtke s kojima simuliraju stvarno poslovanje.

Tvrtku „Protekt“ d.o.o. koja se bavi prodajom sigurnosne opreme, različite sefove, protuprovalna vrata, brave i dr. predstavila je Natalija Mandić iz 4a, poslovna tajnica u tvrtci.

Tvrtku „Stilko“ d.o.o. koja se bavi prodajom radne odjeće na veliko i malo, a u asortimanu imaju suvremenu i modernu odjeću i obuću prikladnu za rad i poslovanje, predstavila je direktorica Josipa Mršić, kojoj u poslu pomažu managerice Ivana Stjepanović i Valentina Maslać, a marketing vodi Ivana Mihelec, sve učenice 4 razreda komercijalista.

Trvtku „Alfa“ d.o.o. koja se bavi prodajom električnim aparatima za kućanstvo, radio i TV uređajima, predstavila je direktorica Antonela Budim iz 3a, a u poslu joj pomaže skladištar, Kristina Čikor, voditelj računovodstva Tomislav Jelić, i voditelj nabave Marijana Hećimović. Tvrtka posluju po principu „zelenog ureda“ jer u svom poslovanju maksimalno vode računa o zaštiti okoliša, troše što manje papira i tonera, prave što manje otpada a sve više posluju preko elektronskog oblika koristeći internet.

Tvrtku „Konekta“ d.o.o. bavi se prodajom aparata za kućanstvo koja također posluje na principu „zelenog ureda“ i svoje prospekte korisnicima šalju samo putem interneta.  - U prodaji ističemo svoje prednosti, a to je kvaliteta, mali utrošak energije i niska cijena - kaže direktorica Mihaela Rotar, kojoj u vođenju tvrtke pomažu kolege.