Ponedjeljak, 01 Travanj 2013 12:01

Popularizacija planinarstva već 85 godina

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZLATNA SPOMENICA SLAVONSKOG PLANINARSKOG SAVEZA ZA PAKRAČANE  -

PAKRAC - Planinarsko društvo "Psunj" iz Pakraca dobitnik je Zlatne spomenice Slavonskog planinarskog saveza a njegov dugogodišnji član Rudolf Cišper posmrtno je nagrađen najvećim priznanjem Saveza "Đuro Pilar". - Priznanja su rezultat dugogodišnjeg uspješnog rada pakračkih planinara. Naše društvo postoji već 85 godina a njegovi članovi, osim prekida u ratnim vremenima, neprestano su radili na popularizaciji i širenju planinarstva. Taj rad daje rezultate pa sa zadovoljstvom mogu reći kako je broj naših članova u ovoj godini povećan već za 24 od čega su 12 mladi – istakao je predsjednik PD "Psunj" Krešo Čehulić.

   Planinarstvo na pakračkom području ima tradiciju još s kraja 19. stoljeća iako se službeno kao datum osnivanja društva u dokumentima navodi 29. siječanj 1928. godine. Svoj prvi dom pakrački su planinari počeli graditi 1935. godine na Velikoj Poljani no, on je tijekom 2. svjetskog rata uništen. U ljeto 1955. godine novi dom se počeo graditi na Omanovcu ali, ni s njim planinari nisu imali sreće – veći dio doma 1974. godine uništio je požar. Uporni planinari za dvije godine su na zgarištu izgradili novi, veći i ljepši. Planinarsko društvo "Psunj" prekid u radu imalo je i za vrijeme Domovinskog rata a planinari su se ponovo okupili 1996. godine kada su odmah počeli i s uređenjem svog doma. Danas PD "Psunj" broji oko stotinjak članova koji aktivno djeluju u više sekcija. - Glavna sekcija je ona koja se bavi organizacijom izleta i promidžbom planinarstva. Tako smo svaki mjesec negdje, na nekoj planini u Hrvatskoj ali i izvan nje, pa je nekoliko naših članova prošle godine išlo i u Ukrajinu. Dinara i Velebit su naše stalne destinacije. Ove smo godine već bili na Plitvicama i na Zavižanu a prvi slijedeći izlet bit će u travnju na Cres i Lošinj – kazao je voditelj sekcije Boro Černi.

   Za svoj dugogodišnji uspješan rad pakrački su planinari više puta dobivali priznanja Hrvatskog planinarskog saveza i Grada Pakraca a među njima se ističu: Pečat Grada Pakraca 1999. godine kada su osvojili i Plaketu HPS, potom Zlatni znak HPS 1973. godine i titula Najuspješnijeg planinarskog društva iz 1997. godine.           (vm)