Petak, 29 Ožujak 2013 10:44

Treniraju ocjenjujući vlastita vina

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

ČLANOVI UDRUGE VINARA KAPTOLA OBUČENI DEGUSTATORI OCJENJIVAČI  -

KAPTOL – Prošle godine Udruga vinogradara, vinara i voćara organizirala je višednevne tečajeve na kojima je tridesetak članova prošlo obuku pod vodstvom prof. Dubravke Premužić, za senzorskih degustatora ocjenjivača vina. Da bi svoja znanja potvrdili u praksi, te prošli i određene treninge organizirali su ocjenjivanje vina svojih članova udruge i svojih vina.

IMG 5412Po pravilima struke vina na ocjenjivanje dolaze označena samo brojevima, najavljuje se samo vrsta vina, ocjenjivanje vrši 25 ocjenjivača, svaki vodi svoju listu za ocjenjivanje sa mogućnošću ocjenjivanja do 20 bodova. Na taj način su u protekla dva mjeseca imali sedam internih ocjenjivanja na kojima su ocijenili preko 60 uzoraka vina. Da bi potvrdili svoj dobar rad na svako ocjenjivanje dolazi im netko od priznatih ocjenjivača, Josip Mesić s požeškog Veleučilišta, Ivo Enjingi, najpoznatiji hrvatski vinar i dr. Ocjenjivale su se najviše graševine berbe 2012., ali i pinot crni, rajnski rizlig, frankovka i posebno kasne berbe.

IMG 5416Predsjednik Udruge Ferdinand Novak najavio je za 17. travnja Županijsko ocjenjivanje svih vrsta vina i voćnih rakija, koje se tradicionalno već niz godina organizira u sklopu Vinokapa, kada se dodjeljuju priznanja i medalje najboljima.

11. Vinokap najavljen je za 27. i 28. travnja kao dvodnevna izložba i sajam s nizom popratnih manifestacija.