Subota, 16 Ožujak 2013 12:54

8. Kup ugostitelja „Sv. Grgur“

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

UČENICI SE NATJECALI U COCKTAIL SHOWU, FLAMBIRANJU I SOMMELIER JUNIOR -

IMG 4468POŽEGA – Sada već tradicionalni 8. Kup ugostitelja, održan je u Restoranu Sara na kojem su se natjecali učenici iz 6 srednjih škola Osijek, Požega, Virovitica, Đakovo, Našice i Županje. Nastupilo je 30 učenika sa zanimanjem konobar i kuhar. Natjecanje se sastojalo od sedam disciplina: flambiranje slanih jela - namirnica pileća jetra, flambiranje slatkih jela - namirnica višnje ili grožđe, pripremanje kratkih mješavina u barskoj čaši, pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču (vino obvezni sastojak), pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču, pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom i sljubljivanje vina uz izrađene flambirane uratke; sommelier – junior. Učenici su svoja jela i koktele prezentirali stručnoj komisiji koji su na kraju ocjenjivanjem donijeli konačnu odluku o pobjednicima, te koja je škola ukupni pobjednik ovog Grand Prix kupa.

stipoPrije početka natjecanja sa nekoliko riječi podrške obratio se učenicima Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i izaslanik Hrvatske obrtničke komore, te pozvao učenike da kuharskim i konobarskim znanjem zadive komisiju i zaslade nepce, par riječi izrekli su i Slavko Rich iz Udruženja Obrtnika Požege, Pakraca i Lipika, Hrvoje Krip u ime Obrtničke škole, te Zorica Tandara u ime vinara koja je bila i u ocjenjivačkoj komisiji. Natjecanje je otvorio mr. sc. Ivan Čolak savjetnik gradonačelnika Zdravka Ronka i zahvalio se organizatorima i svima koji su pomogli da ovo natjecanje uspije, te posebno učenicima i profesorima.

tekst3Natjecanje je započelo flambiranjem slatkog jela, osnovna namirnica kuharima je bila višnja ili grožđe, dok su se kuhari zabavljali flambiranjem konobari su pripremali bezalkoholne koktele u električnom mješaču, a disciplina sommelier junior sljubljivali vina koje će izvrsno pasati uz jelo koje su pripremili kuhari. Dok je komisija to sve isprobavala i ocjenjivala na red su došli kuhari koji su flambirali slano jelo s osnovnom namirnicom jetrica od peradi, a konobari su imali zadatak u kratkim barskim čašama pripremiti alkoholni koktel, a zatim u dugim barskim čašama pomoću ručnog mješača također koktel. tekst 2To je bio glavni dio natjecanja koji je priveden kraju, a zatim su na red došli freestyle barske mješavine, gdje su konobari svojim cirkuskim žongliranjem sa čašama i bocama alkoholnih pića radili koktele i zadivili mnoštvo gledatelja svojim sposobnostima i umijećem. Po završetku discipline freestyle barske mješavine došlo je na red da se otvori i šampanjac, tako su konobari imali zadatak što kvalitetnije otvoriti bocu šampanjca i utočiti 6 čaša tako da isprazne bocu šampanjca, a da su svakoj čaši bude jednaka količina utočenog šampanjca.

u tekst1Na kraju natjecanja kad je komisija završila ocjenjivanjem i isprobavanjem jela, koktela i vrhunskih kvalitetnih vina, pregledani su i zbrojeni svi ocjenjivački listići pa je došlo vrijeme za proglašenje pobjednika, tako je po disciplinama za:

 

 

Flambiranje slatkog jela (osnovna namirnica višnja ili grožđe)

 

1. Luka Cvilinder i Božidar Kovačić (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

2. Katarina Mutabdžić i Ana Jelić (Obrtničko industrijska škola Županja)

3. Roman Di Carlo i Petar Omazić (Srednja strukovna škola Antun Horvat Đakovo)

 

Flambiranje slanog jela (osnovna namirnica jetrica od peradi)

1.Luka Cvilinder i Krešimir Adžić (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

2.Mihael Debak i Marko Grgić (Obrtničko industrijska škola Županja)

3.Tajana Barić i Anamarija Bognar (Obrtnička škola Požega)

 

Pripremanje bezalkoholnih mješavina u el. mješaču

1.Alen Amšlinger (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

2.Helena Grizelj (Strukovna škola Virovitica)

3.Valerija Kuliš (Obrtnička škola Požega)

 

Pripremanje kratkih barskih mješavina barska čaša

1.Lorena Viljevac (Strukovna škola Virovitica)

2.Nives Knežević (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

3.Denis Iličić (Obrtnička škola Požega)

 

Pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču

1.Danijela Abramović (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

2.Patrik Vuzem (Isidora Kršnjevog Našice)

3.Ivica Horvat (Caffe bar Deja Vu)

 

Freestyle barske mješavine

1.Toni Pedić (Obrtnička škola Požega)

2.Ivan Mijatović (Caffe bar Porin)

3.Damir Starčević (Obrtnička škola Požega)

 

Sommelier Junior

1.Ivan Marinjak (Ugostiteljsko turistička škola Osijek)

2.Marko Đurina (Obrtnička škola Požega)

3.Marko Grgić (Obrtničko industrijska škola Županja)

 

Ukupni pobjednik ovog natjecanja Grand Prix 8. Kup Ugostitelja „Sv. Grgur“ je Ugostiteljsko turistička škola Osijek, a priznanja i kipiće fra Luke Ibrišimovića Sokola dodijelio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Generalni pokrovitelji su Hrvatska obrtnička komora i Grad Požega, uz potporu vinara Bartolović, Čamak, Enjingi, Josipović, Krauthaker, Mihalj, Perak, Sontaki, Tandara, Zrinščak, te sponzorstvo Grbić, d.o.o., Mljekare BIZ, Vile Stanišić i restorana Sara Babin Vir. (A.P.)

Medij