Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 20:48

General Markač: "Pakračani su pokazali kako moramo raditi za svoju domovinu"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA U HRVATSKOJ  -

 

"Žalosno je što ministar branitelja nije došao na obilježavanje niti jednog događaja iz Domovinskog rata" – kazao je gradonačelnik Huška

IMG 3105PAKRAC - "Mimohodom pobjednika", u kojemu je sudjelovalo više od tisuću branitelja iz cijele Hrvatske, u Pakracu je prošle subote obilježena 22. obljetnica početka Domovinskog rata. Sudionici mimohoda prošli su pakračkim ulicama, na spomen obilježje na gradskom groblju položili su vijence i potom se postrojili ispred policijske postaje gdje ih je prvi pozdravio Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge policije branitelja iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika. U svom je govoru najprije podsjetio na 22. veljaču 1991. godine kada su sva tri vijeća Općinske skupštine donijela odluku o pripajanju pakračke općine SAO Krajini a potom i na 1. ožujka kada su pobunjeni Srbi razoružali hrvatske policajce i preuzeli policijsku postaju. Postrojbe specijalne policije oslobodile su je slijedećeg dana. - Time je počela borba hrvatskog naroda za slobodu i 1. ožujka se u Općem leksikonu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža navodi kao datum početka Domovinskog rata u Hrvatskoj – rekao je Miroslav Ivančić.

IMG 3119Sudionike "Mimohoda pobjednika", osobito prisutne stopostotne invalide, u ime Koordinacije 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na pakračko-lipičkom području pozdravio je gradonačelnik Davor Huška. Izrazio je zadovoljstvo što su u Pakrac došli branitelji od Dubrovnika do Županje. - Naš grad ima potporu branitelja iz svih krajeva Hrvatske ali nažalost, nema potporu državnog vrha od kojih nitko danas nije ovdje. Žalosno je što ministar branitelja u više od godinu dana svog mandata nije došao ni na jedno obilježavanje događaja iz Domovinskog rata, a godišnje ih ima dvadesetak. Možda dođe u slijedeće tri godine, ako Koalicija toliko ostane na vlasti – rekao je gradonačelnik Huška.

Ministra branitelja na svečanosti u Pakracu predstavljala je njegova pomoćnica Nevenka Benić. - Svima su nam u sjećanju događaji od prije 22 godine. Malobrojni hrvatski policajci su već tada znali kako treba stati u obranu domovine. Ovaj današnji Mimohod pobjednika okupio je one koji svoju zemlju zaista vole a ovaj skup je najbolji dokaz zajedništva hrvatskog naroda, dokaz da događaji s početka ožujka 1991. godine nisu samo slovo na papiru već živi spomen i uspomena koja se urezala u svakog od nas – istakla je Nevenka Benić.

 

General Markač pozvao branitelje da daju prinos stvaranju boljeg života

IMG 3111Poseban gost na svečanosti u Pakracu ovaj je puta bio general Mladen Markač koji je počasnim građaninom tog grada proglašen 2007. godine, u vrijeme dok je još bio haški pritvorenik. - Evo, ja sam sada konačno vaš sumještanin, vaš sugrađanin. Čast mi je da sam to postao i zahvaljujem svima vama koji ste bili mišljenja da zaslužujem tu čast – rekao je na početku govora general Markač. On je potom naglasio kako želi da na obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakrac svake slijedeće godine dođe još više branitelja a podsjetio je i na to kako su u vrijeme početka agresije na Hrvatsku policajci bili jedina oružana snaga. - Ja želim ovdje reći jedno veliko hvala hrvatskoj policiji zato što je ona od početka davala potporu mladoj hrvatskoj državi i tako stvarala uvjete da se iznjedri hrvatska vojska – istakao je Markač. Podsjetio je potom kako je hrvatsko vodstvo već 1991. godine, na temelju pakračkih i drugih događaja koji su uslijedili, prosudilo kako ćemo slobodu za svoju državu izboriti samo istinom i oružjem. Sloboda je, dodao je general Markač, izborena nakon pet godina no, dvojica generala završila su u Hagu.

IMG 3113- Tamo se sudilo čitavom hrvatskom vodstvu ali i svim braniteljima Hrvatske. Pa i narodu Hrvatske. Međunarodna zajednica je konačno ipak shvatila postojanje naše Hrvatske i rekla je preko međunarodnog suda da se Hrvatska branila časno i da nije bilo nikakvog zločinačkog poduhvata. Tom je presudom rečeno i da naše vodstvo na čelu s prvim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom nije bila zločinačka organizacija i da je naša borba bila pravedna – istakao je general Markač i potom se posebno obratio svojim domaćinima pakračanima: - Ja se divim svim građanima koji ovdje žive. Koliku su žrtvu od tog 1. ožujka pretrpjeli, kolike su štete imali a ipak su opstali. Vratili su Pakrac u život i tako pokazali i dokazali kako moramo raditi za svoju obitelj, za svoju domovinu. Pakračani, hvala vam na tome. Hvala vam što ste pokazali put kojim Hrvatska treba ići – naglasio je Mladen Markač. Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska uskoro 'punim sjajem zasjati na europskom nebu' a sve okupljene branitelje je pozvao da daju prinos u stvaranju tog boljeg života kojemu svi mi težimo.

   IMG 3108Kao izaslanik Predsjednika Ive Josipovića na svečanosti u Pakracu je govorio brigadir Siniša Jurković. - Hrvatski narod svrstan pod vlastiti stijeg krenuo je 1991. godine u povijesnu bitku pun ponosa, dostojanstva, hrabrosti i ljubavi ali goloruk. Pružio je neviđeni otpor agresoru i poslao svijetu poruku da će opstati. Stvorena je demokratska država koja je danas članica NATO-a a uskoro i EU kojoj je uvijek pripadala. Posebne zasluge za to pripadaju onima koji su ugradili svoje živote u te ciljeve a svima nama ostaje trajna zadaća čuvati ove vrijednosti i prenositi ih na mladost koja dolazi – rekao je brigadir Jurković.

IMG 3074Prije Mimohoda pobjednika u pakračkoj župnoj crkvi za poginule je branitelje svetu misu služio župnik Matija Juraković. Obilježavanju 22. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu prisustvovali su i saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenik župana Ferdinand Troha i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Požega Krešimir Pavelić.       (vm)

IMG 3129Obilježavanje 22.obljetnice početka Domovinskog rata započelo je tjedan dana ranije križnim putem u župnoj crkvi a prošlog četvrtka je održana i svečana akademija na kojoj su proglašeni pobjednici literarnog natječaja na temu "Mladi i rat". Među više od stotinu pristiglih radova najbolji s pakračkog područja je proglašen tekst Laure Rovazdi a s lipičkog tekst Lane Keč. Poklon bonove od po 500 kuna uručili su im gradonačelnici Davor Huška i Antun Haramija.

Na akademiji je pukovnik Ivica Panđa Orkan predstavio knjigu "Crna mapa" ruskog autora Vladimira Mukuseva,a predstavljeno je i novo izdanje knjige Mate Čurka "Od Otkosa do Oluje". S izborom opernih arija nastup je imala i operna pjevačica Anđelka Đopar.