Petak, 01 Ožujak 2013 08:18

Obilježavaju 90 godina besede

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA ČEŠKA BESEDA KAPTOL - 

KAPTOL – Glavna aktivnost koju ove godine imaju zacrtanu u planu Češke besede u Kaptolu je obilježavanje visokog jubileja, 90. godišnjice od formiranja i plodnog rada tijekom svih godina. – Prošla godina obilježena je cijela našim radom i aktivnostima, a to su svakako josipovska zabava, zatim Naše jaro po 12. puta, dječja smotra češkog folklora kojoj smo domaćini, naš nastup na Požeškom kulturnom ljetu, koje je postalo jako prepoznatljivo, te nastupi na manifestacijama koje organizira Savez Čeha, Češke besede iz okruženja i manifestacije kojima je domaćin općina Kaptol, od Vinokapa, Pudarijade i dr.. Ovih dana dobivamo i svoju zastavu, kojoj je kum Josip Toman. Započinjemo sa pripremama za obilježavanje 90. godišnjice koja će se obilježiti u rujnu – istakao je predsjednik Zdenko Tauš, kojemu su delegati na godišnjoj izbornoj skupštini povjerili da i u slijedećem mandatu obavlja tu funkciju.ceska

Češka beseda danas ima tri folklorne grupe, malu grupu do četvrtog razreda, srednju grupu učenika do osmog razreda i veliku grupu s odraslima, zatim mješovitu pjevačku grupu i glazbenu grupu Bohemia. Pomoć za rad dobivaju od svog češkog saveza, županije i općine Kaptol.

 - Nalazimo se u češkom domu koji je građen 1931. godine, sredstvima tadašnje češke države i doprinosom kaptolačkih Čeha kojih je tada na popisu bilo preko 650, a u njega se redovno ulaže i danas je u dobrom stanju. Za ovogodišnje obilježavanje beseda planira i odlazak na jedan izlet u češku domovinu – istakao je Mirko Vazler tajnik Češke besede Kaptol.