Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Veljača 2013 18:52

Posjetili ga svi Mihaljevčani po porijeklu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SELO POZNATO JOŠ IZ TURSKIH VREMENA GOTOVO OPUSTJELO -

PLETERNIČKI MIHALJEVCI – Gotovo pusto selo danas su Pleternički Mihaljevci, sa još 12 stanovnika, ali mnogo više kuća koje su uglavnom prazne, neke ožive samo za vikenda kada se vraćaju oni koji se nisu odselili daleko. Tek u Pleternicu i okolna naselja. Oni dođu još malo da se brinu za djedovinu, a mladih u selu više i nema, samo staro stanovništvo. U selu živi još samo jedna cijela obitelj koja se bavi poljoprivredom, sve ostalo je staračko stanovništvo, a nekada je selo brojilo 180 stanovnika. IMG 1806– Selo se prvi puta spominje 1545. godine u turskom popisu stanovništva, pod imenom Mihaljevce. 1931. godine selo je imalo 184 stanovnika, a od 1961.-71. gubi polovicu stanovnika i bilježi samo 87 stanovnika. Danas ima samo 12 stanovnika – kaže Petar Veletić koji već tri godine živi i radi u Rijeci kao medicinski tehničar.

- Evo samo ovo što smo danas učinili kada obilježavamo sv. Blaža, zaštitnika naše župe, može spasiti ovo selo, kada nas se okupilo 250 koji vuku porijeklo iz ovog sela. To je zavjetnik sela i naše kapelice. Najviše nas se raselilo u Pleternicu, ovdje nam je ostala zemlja pa se još vraćamo obrađivati je, jer ne želimo da se i zemlja zapusti - kaže Krunoslav Petković iz Pleternice koji radi u stolariji.

Ovo je jako lijepi teren a imamo pogled na cijelu požeški kotlinu. Nešto malo ima voćarstva i stočarstva. Lokalna zajednica bi morala urediti cestu, jer i naša ideja oko ovog okupljanja je da dokažemo da ovo selo ima potencijala. Kad bi se doveo asfalt ovdje bi se kroz desetak godina uredilo i dvadesetak vikendica, obradila neobrađena zemlja, netko i doselio. IMG 1819U svemu nas sprečava loš put. Evo sada su došli mnogi, iz cijele Hrvatske – ističe Đuro Lombar, koji radi u trgovini u Pleternici. Petnaest obitelji iz Pleterničkih Mihaljevaca živi u Ivanindvorskom naselju u Pleternici, jer su im prije 30-tak godina iz PPK Kutjeva ponudili zamjenu njihovih poljoprivrednih površina za gradilišta u Pleternici.

Na sv. Blaža okupili su se ispred kapelice gdje je održana sveta misa, druženje uz hranu i piće koje su sami prinesli, a uz tamburaše su zapjevali i zaplesali. Dogovorili su se da će u slijedećih nekoliko godina obnoviti krov na kapelici i urediti okoliš pa će moći obilježiti 90-godišnjicu kapele sv. Blaža.

Galerija slika